Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Radnica v Nitre pripravila pre turistov bezplatné prehliadky mesta

Pre účastníkov podujatia sú pripravené tri tematické trasy.

Nitra 9. februára (TASR) - Nitra sa tento rok už ôsmykrát zapojí do osláv Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Bezplatné prehliadky Nitry sa uskutočnia v sobotu 23. februára. Turistov budú sprevádzať profesionálni sprievodcovia, ktorí sa na akcii zúčastnia bez nároku na honorár. Ako informovala radnica, Nitriansky informačný systém (NISYS) pripravil zaujímavé pešie prehliadky. Záujemcovia budú mať k dispozícii okrem profesionálnych sprievodcov aj tematické brožúrky, ktoré boli vydané v roku 2012 v rámci projektu financovaného z prostriedkov Európskej únie.

Pre účastníkov podujatia sú pripravené tri tematické trasy. Prvou je prechádzka pešou zónou. Začne sa na Svätoplukovom námestí, kde sa turisti dozvedia príbehy z histórie Nitry a samotnej pešej zóny. Súčasťou prehliadky bude rozprávanie nielen o umeleckých skvostoch pešej zóny, ale aj o jednotlivým budovách, ktoré ukrývajú množstvo príbehov. Popri bývalom hoteli Tatra sa Farskou ulicou presunú k židovskej Synagóge s možnosťou prehliadky jej priestorov a expozície holokaustu.

Návštevníci Nitry môžu 23. februára spoznať aj sakrálne pamiatky mesta. Prvým zastavením tejto trasy bude Kostol sv. Petra a Pavla v Hornom Meste a prehliadka jeho siedmich oltárov. Po prehliadke kostola sa turisti presunú Farskou ulicou do Kostola Navštívenia Panny Márie, ktorý je najnavštevovanejším kostolom v Nitre. Posledným zastavením bude Piaristický kostol.

Súčasťou trasy "Po stopách nitrianskych legiend" bude rozprávanie o známych i menej známych nitrianskych legendách, ako napríklad O troch prútoch kráľa Svätopluka, o Pribinovi, Corgoňovi, O strašidlách pod Zoborom a mnohých ďalších. Popri rozprávaní si návštevníci budú môcť prezrieť pamiatky Horného mesta, napríklad katedrálu, Diecézne múzeum i kazematy. Sprístupnená bude i severná vyhliadka na mesto. Prehliadka je určená aj pre nepočujúcich s tlmočníkom do posunkovej reči.

Súčasťou osláv Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu bude aj pracovné stretnutie profesionálnych sprievodcov sprevádzajúcich po Nitre. V priestoroch NISYS-u si budú 21. februára vymieňať svoje skúsenosti a zároveň sa oboznámia s pripravovanými podujatiami na rok 2013. Zároveň im budú predstavené produktové balíčky pripravované Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu a mestom Nitra.