Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Radnica v Hlohovci vyčlenila na dotácie 150.000 eur

Ilustračná snímka Foto: Andrej Galica

Vlani bola vyčlenená čiastka 240.000 eur, rozdiel oproti tomuto roku tvoria finančné prostriedky, určené na priame dotácie športovým klubom.

Hlohovec 3. februára (TASR) - Lehota na podávanie žiadostí na dotácie plynie v Hlohovci od 1. februára do 15. marca. Hlohovčania môžu opäť požiadať o finančnú podporu na konanie kultúrno-spoločenských, humanitárnych a športových podujatí či environmentálnych aktivít, v mestskom rozpočte je na tento účel v roku 2024 vyčlenená čiastka 150.300 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Miroslava Hankoščáková.

Poslanci budú rozhodovať o pridelení sumy 140.000 eur, primátor má kompetenciu na 10.000 eur. Vlani bola vyčlenená čiastka 240.000 eur, rozdiel oproti tomuto roku tvoria finančné prostriedky, určené na priame dotácie športovým klubom.

Dotačný mechanizmus je rozdelený na štyri záujmové oblasti - na kultúru je určených 60.000 eur, o 10.000 eur viac ako vlani. Mesto môže prispieť napríklad na organizovanie festivalov, prehliadok, súťaží, výstav, na podporu súborov a sólistov, na prevádzku klubov a združení či vydávanie publikácií s tematikou mesta Hlohovec. Na šport je vyčlenená čiastka 50.000 eur, zahŕňa organizovanie športových a turistických podujatí. Na sociálne projekty bude môcť byť použitých 25.000 eur, ide o finančnú výpomoc pre aktivity pre seniorov, deti a rodiny nezamestnaných, deti zo sociálne slabých rodín, v detských domovoch či obyvateľov mesta v sociálnej a hmotnej núdzi. Environmentálna oblasť má k dispozícii 5000 eur, uplatnia sa tam projekty na budovanie pozitívneho vzťahu obyvateľov k životnému prostrediu a na zvyšovanie ich environmentálneho povedomia, na ochranu ovzdušia, krajiny, prírody, zvierat, vôd.

V uplynulom roku samospráva podporila niekoľko desiatok projektov, medzi nimi športové podujatie Spájanie brehov Váhu, Tančiareň na zámku, vydávanie časopisu Hlohovský žurnál, Šulekovský majáles, umeleckú výstavu Strom života, environmentálne prednášky. Financie schválili aj projektom Bubnovačka pri ohni - Vítanie letného slnovratu, výstava ovocia, zeleniny, kvetov a prác detí, tiež na postprodukčné práce na filmovom dokumente Posledný Hebrej v Hlohovci či organizovanie bowlingových turnajov, na Tradičné Peterské hody a Festival maskotov.