Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Radnica v L. Mikuláši získala povolenie na odstrel medvedieho tuláka

Medveď hnedý Foto: TASR/AP

Medveďa už dlhšie pozorovali viacerí náhodní svedkovia v záhradkárskej osade v tesnej blízkosti veľkého sídliska Podbreziny.

Liptovský Mikuláš 29. mája (TASR) – Liptovskomikulášska radnica získala v uplynulých dňoch na základe urgentnej žiadosti od Ministerstva životného prostredia SR mimoriadne povolenie na ochranný odstrel medveďa.

Jeho častý výskyt a pohyb už dlhšie pozorovali viacerí náhodní svedkovia v záhradkárskej osade v tesnej blízkosti veľkého sídliska Podbreziny.

"Kvitujeme, že sa nám podarilo pomerne rýchlo získať výnimku na odstrel zákonom síce prísne chráneného živočícha, no permanentne ohrozujúceho bezpečnosť našich obyvateľov. Potrebné podklady sme zadovážili vďaka aktívnej pomoci miestnych záhradkárov," uviedol pre TASR hovorca mestského úradu Peter Lehotský.

Podľa predsedu tamojšieho poľovníckeho združenia Baníkov Imricha Hrončeka sa táto situácia v posledných rokoch neustále opakuje. "Aj tentoraz ide o mladého medveďa. Rozhodne nás neteší, že ho budeme musieť pravdepodobne utratiť, no medvede sú nepochybne premnožené a navzájom sa vytláčajú z prirodzených teritórií. Pri vyhľadávaní nových nemajú iné východisko a dostávajú sa až nebezpečne blízko k ľudským obydliam," vysvetlil.

"Zatúlaný medveď zničil nielen mne niekoľko včelích úľov. Nedávno ho jeden môj známy odfotil dokonca priamo z balkóna, ako sa prechádzal po sídlisku. Opakovane som žiadal mesto, aby podniklo nevyhnutné kroky na riešenie tejto neúnosnej situácie. Kompetentných výdatne rozhýbala medializácia tohto problému," konštatoval záhradkár a včelár Vladimír Mohaupt.