Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Radnica v meste Sobrance pomáha vyhľadávať nakazených syfilisom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V spolupráci s komunitným centrom a mestskou políciou mesto zabezpečilo, aby vytypovaní občania absolvovali zdravotné kontroly.

Sobrance 17. januára (TASR) - Mesto Sobrance aktívne rieši problém s výskytom syfilisu na svojom území. Primátor Ján Sklár pre TASR uviedol, že postup samosprávy a jej aktivity koordinoval na pracovnom stretnutí s regionálnou hygieničkou. Pracovníci komunitného centra zozbierali údaje a zostavili zoznam detí, ktoré sa zdržiavajú v mieste diagnostikovania prenosného ochorenia. Ten bol poskytnutý pediatrom na plánovanie vyšetrení.

V spolupráci s komunitným centrom a mestskou políciou mesto zabezpečilo, aby vytypovaní občania absolvovali zdravotné kontroly. "V rámci mesta si plne uvedomujeme, že ide o typ prenosného ochorenia, pri ktorom je potrebné uplatniť osobitný prístup a komunikáciu s dotknutými rodinami, v ktorých sa priamo vyskytli prípady ochorenia, alebo v ktorých existuje riziko výskytu ochorenia," uviedol primátor.

Súčasťou opatrení je aj osvetová činnosť, mesto distribuuje informačné letáky o ochorení, jeho prenosoch, prejavoch a následkoch vypracované Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Michalovce. Sklár zdôraznil, že mesto je pripravené poskytnúť podporu a pomoc príslušným orgánom a inštitúciám v riešení tejto situácie.

Aktivity samosprávy aj hygieny súvisia s prípadom 31-ročného muža z okresu Sobrance, ktorý mal zneužívať deti a nakaziť ich pohlavnou chorobou. Polícia muža obvinila zo zločinu sexuálneho zneužívania, prečinu ohrozovania pohlavnou chorobou a zločinu sexuálneho násilia v štádiu pokusu. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe.

Podľa polície nakazil tri deti vo veku 7, 8 a 11 rokov. Nevylúčila však, že počet nakazených detí bude ešte vyšší. Naďalej totiž prebiehajú epidemiologické vyšetrenia postihnutých a ich kontaktov. Počet nakazených tak ešte nie je špecifikovaný.

Syfilis je podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva SR pohlavná choroba, ktorá sa šíri prevažne pohlavným stykom a môže sa prenášať aj z tehotnej matky na plod. Prvým príznakom ochorenia je vznik nebolestivého vredu, obvykle na pohlavných orgánoch. V pokročilých štádiách, ak sa nezachytí a nelieči, môže syfilis viesť k vážnym duševným ochoreniam a smrti.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v roku 2022 bolo na Slovensku hlásených 443 prípadov syfilisu, čo je o 50,7 percenta viac ako v roku 2021, najviac prípadov syfilisu sa vyskytovalo vo vekovej skupine 25 až 34 rokov.