Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V centre Bratislavy sa začali Radničkine trhy s viacerými novinkami

Na snímke stánky počas Radničkiných trhov 20. septembra 2013 na Primaciálnom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na 13. ročníku trhov sa v stánkoch prezentuje 49 chránených dielní a domovov sociálnych služieb zo Slovenska a ČR.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Tradičné bratislavské dvojdňové Radničkine trhy sa začali dnes v novom priestore, pretože z nádvoria Starej radnice sa presunuli na väčšiu plochu Primaciálneho námestia. Ich zámerom je zviditeľniť prácu občanov so zdravotným postihnutím aj osloviť zamestnávateľov a spoločnosti, aby využili možnosť dať prácu hendikepovaným.

"Našou hlavnou misiou je, aby ľudia so zdravotným postihnutím žili v komunite, aby každý deň mohli dochádzať do zamestnania a nachádzali uplatnenie nielen v chránených dielňach, ale aj na otvorenom trhu práce. Chceme prezentovať príklady dobrej praxe," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Viera Záhorcová, štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Inklúzia, ktoré je hlavným organizátorom trhov s chránenou dielňou Radnička a Ústredím ľudovo umeleckej výroby. Záštitu nad trhmi prevzal bratislavský primátor Milan Ftáčnik.



Na 13. ročníku trhov sa v stánkoch prezentuje 49 chránených dielní a domovov sociálnych služieb zo Slovenska a ČR. Okrem Bratislavy prišli z Jakubova, Senca, Žarnovice, Liptovského Hrádku, Rohova, Handlovej, Dubnice nad Váhom, Klasova a iných obcí. Návštevníci si môžu počas dvoch dní pozrieť i kúpiť ručne vyrobené úžitkové a dekoratívne diela z hliny, kovu, papiera, textilu, keramiky či drôtu, ktoré vytvorili hendikepovaní, i ochutnať koláčiky z dielní poskytujúcich gastronomické a kaviarenské služby. Odborná porota vyhodnotí ich výrobky a služby, najlepší budú ocenení na záverečnom slávnostnom vyhlásení víťazov.

Kultúrny program je novou súčasťou podujatia. Dnes o 16. hodine sa na pódiu predstavia herci z Partičky a televízneho programu Haló. O hodinu neskôr zahrá obnovená skupina Jána Hangoniho YPS. Na vyhlásení víťazov v sobotu o 18. hodine v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca zaspieva Simona Martausová.

Novinkou tohtoročných trhov je aj ich organizovanie v regiónoch - v Liptovskom Mikuláši (27. septembra) a v Prešove (10. - 11. októbra).

Na snímke stánky počas Radničkiných trhov 20. septembra 2013 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

.