Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Biskup Judák požehnal zreštaurovanú sochu Panny Márie v Radošine

Viliam Judák, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Kaštieľ, v areáli ktorého sa socha nachádza, je majetkom nitrianskeho biskupstva, od roku 1993 v ňom sídli Komunita Kráľovnej pokoja.

Radošina 24. augusta (TASR) – Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák požehnal zreštaurovanú sochu Panny Márie – Kráľovnej pokoja v Radošine v okrese Topoľčany. Socha je umiestnená v areáli kaštieľa pod bývalým gaštanovým sadom nad obcou, kde ju dal umiestniť nitriansky biskup Imrich Bende v roku 1896, informovalo Biskupstvo Nitra. Jej rekonštrukcia bola ukončená začiatkom júla tohto roka.

Kaštieľ, v areáli ktorého sa socha nachádza, je majetkom nitrianskeho biskupstva, od roku 1993 v ňom sídli Komunita Kráľovnej pokoja. Komunita v ňom prevádzkuje Domov sociálnych služieb pre mladých dospelých po ukončení ústavnej starostlivosti.

Pôvodná renesančná stavba z druhej polovice 16. storočia bola v prvej tretine 17. storočia za nitrianskeho biskupa Františka Forgáča prestavaná. Už od svojho vzniku slúžil kaštieľ reprezentačným potrebám nitrianskeho biskupstva ako letné sídlo. Dnešná podoba kaštieľa – dvojpodlažná štvorkrídlová budova s uzatvoreným nádvorím, v nárožiach s polkruhovými arkiermi - je výsledkom prestavby nitrianskeho biskupa Jána Telegdyho. Okolo kaštieľa mal biskup dva parky. Starší bol v roku 1795 renovovaný. Vo veľkej záhrade sa pestovali ovocné stromy, ale i šafran. Zemepán tu mal aj stromovú škôlku a povestnú gaštanicu. Gaštanový sad obnovil nitriansky biskup Imrich Bende v roku 1896.