Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Pri Žiline havaroval autobus, v nemocnici skončilo 9 ľudí

Na snímke hasič asistuje pri zdvíhaní prevráteného autobusu z priekopy po dopravnej nehode s osobným autom, ku ktorej došlo v katastri Rajeckých Teplíc v okrese Žilina vo štvrtok 28. apríla 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V autobuse sa viezlo 30 osôb.

Bratislava/Rajecké Teplice 28. apríla (TASR) - Po nehode autobusu a auta, ktorá sa stala dnes ráno v katastri Rajeckých Teplíc v okrese Žilina, skončilo vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline šesť žien a traja muži. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

"Išlo o ľahšie zranenia ako narazenie chrbtice alebo ľahší otras mozgu. Po ďalších vyšetreniach hospitalizovali na úrazovej chirurgii dve ženy. Tie utrpeli zlomeniny stavcov. Ostatných sme prepustili do domáceho liečenia," uviedla Jurčiová.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radka Moravčíka sa na ceste I/64 v smere jazdy zo Žiliny do Rajca zrazilo osobné auto Volkswagen Lupo, ktoré viedol 22-ročný vodič, s autobusom Irisbus Crossway, ktorý viedol 47-ročný vodič. "Vodič Volkswagenu Lupo pravdepodobne dostal mikrospánok, prešiel plynule do protismeru, kde sa zrazil s autobusom. Autobus po náraze zišiel z cesty vpravo, narazil do stromu a prevrátil sa na pravú stranu. U vodičov alkohol vykonanými dychovými skúškami nezistili. Pri dopravnej nehode utrpeli dve osoby ťažké zranenia s dobou liečenia nad 42 dní, jedna osoba zranenia nad sedem dní a šesť osôb ošetrili jednorazovo. Hmotnú škodu predbežne vyčíslili na 12.050 eur," povedal krajský policajný hovorca.

Doplnil, že ako prvá bola na mieste hliadka z Obvodného oddelenia PZ Rajec. "Policajti ihneď poskytovali prvú predlekársku pomoc zraneným osobám. Následne na miesto prišli aj ďalšie policajné hliadky a záchranné zložky. Policajti na mieste koordinovali činnosť a poskytovali spoločne s ostatnými záchrannými zložkami pomoc zraneným osobám," dodal Moravčík.



Autobus patril Slovenskej autobusovej doprave Žilina, a. s. Išlo o prímestskú linku smerujúcu z Kamennej Poruby do Žiliny. "Bolo tam 29 cestujúcich plus vodič," potvrdila hovorkyňa spoločnosti Ivana Strelcová.

Nehoda sa podľa jej slov vďaka pevnej konštrukcii autobusu a pohotovej reakcii vodiča neskončila väčším nešťastím. "Tieto autobusy sú vyrobené tak, aby aj pri takejto vážnej nehode, keď sa autobus prevráti, zostala jeho konštrukcia nepoškodená. Zranenia zvyčajne nastávajú pri následnom pohybe cestujúcich," povedala.

Na mieste zasahovalo podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 20 hasičov z hasičskej stanice v Rajci, Žiline a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s ťažkou technikou.



Výberový prehľad havárií autobusov na území SR v roku 2016

11. marca 2016
- Po zrážke autobusu košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) s dodávkovým vozidlom, ku ktorej došlo pred 13.00 h v obci Slanec (okr. Košice okolie), hospitalizovali na pozorovanie dve študentky. Ostatných študentov, šoféra i zamestnancov postupne po ošetrení prepustili do domáceho liečenia. Našťastie, pri tejto hrozne vyzerajúcej nehode nebol nikto vážne zranený. Nehodu údajne zapríčinil vodič dodávky, ktorý autobusu vošiel do protismeru, zrejme pri predbiehaní kamióna, a čelne pri tom vrazil do autobusu. V autobuse sa viezlo 50 ľudí – študenti druhého ročníka a ich pedagógovia, ktorí smerovali na výučbu zootechniky do Zemplínskej Teplice, kde má univerzita účelové zariadenie - Školský poľnohospodársky podnik.

11. marca 2016 - K dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazil autobus s osobným autom, došlo pred deviatou hodinou na Sládkovičovej ulici v Žiari nad Hronom. Pri nehode sa ľahko zranili dvaja ľudia.