Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ak sa v Rakovci nad Ondavou spieva, či tancuje, tak je za tým Rakovčan

Na snímke zľava Kvetoslava Lešková a Magdaléna Antoničová - dlhoročné členky folklórnej skupiny Rakovčan v obci Rakovec nad Ondavou, okres Michalovce. Foto: TASR - Roman Hanc

Folklórna skupina sa vyprofilovala z pôvodne ženskej speváckej na teleso, kde majú svoje zastúpenie aj muži.

Rakovec nad Ondavou 14. marca (TASR) - Už od roku 1977 vyráža z obce Rakovec nad Ondavou na vystúpenia tamojšia folklórna skupina, aby tak na rôznych miestach Slovenska prezentovala tradičnú ľudovú kultúru Zemplína s dôrazom na tú „rakovskú“.

Reč je konkrétne o folklórnej skupine Rakovčan, ktorá sa vyprofilovala z pôvodne ženskej speváckej na teleso, kde majú svoje zastúpenie aj muži. Súčasťou jej repertoáru sú piesne, ale aj špecifické tance s pôvodom v Rakovci. Ide napríklad o miestny čardáš, kuroplach či potriasanú polku, ktoré počas vystúpení najčastejšie sprevádza harmonika.

Skupina absolvovala počas svojej takmer 40-ročnej existencie vystúpenia na podujatiach a festivaloch po celom Slovensku. Navštívila aj Českú republiku a Ukrajinu. Môže sa pochváliť viacerými oceneniami z okresných a krajských súťaží. Každý rok absolvuje asi dvadsiatku vystúpení, najčastejšie v okolitom regióne.

Vďaka dávnejšiemu etnografickému výskumu sa do repertoáru Rakovčana dostali aj rôzne obrady a obyčaje, ktoré sa viažu k určitým sviatkom alebo obdobiam počas roka. "Máme nacvičené programy k priadkam, fašiangom, dožinkám, sadeniu zemiakov, či tradičnej zemplínskej svadbe," vysvetľuje Kvetoslava Lešková, ktorá je členkou zmienenej skupiny od samého počiatku.

Jej dlhoročnou priateľkou a súputníčkou je dôchodkyňa Magdaléna Antovičová. "Folklórom žijeme celý život, baví nás to. Ja som sa lúčila so skupinou už hádam desaťkrát, no vždy som sa k nej vrátila."

Folklórna skupina, ktorá má momentálne 18 členov, potrebuje podľa oboch dám nutne novú krv. Kolektív chcú omladiť a repertoár doplniť po rokoch o zopár noviniek. V tejto súvislosti sa Rakovčan obzerá po nových členoch, pričom sa nebráni spolupráci s milovníkmi folklóru aj z okolitých obcí či okresného mesta Michalovce.

"Mladí poďte medzi nás. Zabudnete na stres, starosti, zasmejete sa, zaspievate si, podiškurujete, bude veselo. Nácviky máme každú stredu v priestoroch materskej školy," pozýva Lešková do Rakovca mládež z okolia.