Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Rakúšania viac dodržiavajú nariadenia obcí než Slováci

Rakúska obec Hainburg an der Donau Foto: Wikipedia/Wolfgang Glock

Povedal pre TASR poslanec mestského zastupiteľstva v Hainburgu Rastislav Pavlík.

Bratislava/Hainburg 21. decembra (TASR) – Slováci by sa mohli od obyvateľov, ktorí žijú v rakúskych prihraničných obciach a mestách, naučiť akceptovať všeobecne záväzné nariadenia a pravidlá obce alebo kraja. Pre TASR to uviedol poslanec mestského zastupiteľstva v Hainburgu Rastislav Pavlík. „Každá obec, mesto alebo kraj ako Burgenland, Niederösterreich majú svoje vlastné pravidlá pre trvalý pobyt, ale aj pre bývanie a spolunažívanie obyvateľov, ktoré Rakúšania dodržiavajú,“ doplnil Pavlík s tým, že v Hainburgu je napríklad striktne vymedzený čas na používanie mechanizmov na údržbu zelene.

V pondelok až v piatok to nariadenie mesta umožňuje od 6.00 do 22.00, v sobotu do 18.00 hodiny. „Mechanizmy na údržbu zelene je zakázané používať v zákonne vymedzenom nočnom pokoji medzi 22. a šiestou hodinou ráno, v sobotu od ôsmej ráno do šiestej večer, takisto v nedeľu a počas rakúskych sviatkov,“ spresnil Pavlík.

Ak si chce niekto umyť motorové vozidlo pred domom alebo na vlastnom parkovisku, musí zabrániť priesakom znečistenej vody z umytého vozidla. „Táto všeobecná povinnosť je definovaná v zákone o ochrane vody a kto sa voči nej previní, čo i len ohrozením znečistenia vôd, dopúšťa sa trestného činu,“ uviedol prvý slovenský poslanec v Hainburgu s tým, že umývať motorové vozidlá na verejných priestranstvách je v Rakúsku zakázané. Odporúča sa umývať autá len na čerpacej stanici alebo v umývačke.