Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Rankovce sa vyskytla žltačka

Žltačka Foto: TASR/AP

Hepatitídou sa nakazili jedno päťročné, dve sedem- a jedno osemročné dieťa.

Košice 27. januára (TASR) – V obci Rankovce v okrese Košice-okolie hygienici v týchto dňoch zaznamenali výskyt žltačky. Hepatitídou sa nakazili jedno päťročné, dve sedem- a jedno osemročné dieťa.

"V dňoch od 20. do 27. januára boli z Infekčného oddelenia Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach na odbor epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach nahlásené štyri ochorenia detí na vírusovú hepatitídu typu A z obce Rankovce. Ochorenia boli potvrdené u detí minoritnej skupiny obyvateľstva, z toho jedno dieťa navštevuje materskú školu v Rankovciach a tri základnú školu v Herľanoch," uviedla pre TASR vedúca odboru epidemiológie Jana Seligová.

V obci Rankovce je v tejto súvislosti materská škola pre preventívne opatrenia momentálne zatvorená. Zamestnanci a deti sa podrobujú nariadenému lekárskemu dohľadu. "Kvôli odberom a očkovaniu je materská škola na tri dni zatvorená. Výsledky by mali byť vo štvrtok. Zároveň všetko dezinfikujeme, aby sa predišlo nákaze," dodala riaditeľka Mária Korečková s tým, že deti by mali do škôlky nastúpiť v piatok.

RÚVZ v ohnisku nákazy do 24 hodín od okamihu, ako dostali hlásenie, nariadili protiepidemické opatrenia. "Osobám podozrivým z nákazy bol nariadený lekársky dohľad po dobu 50 dní od posledného kontaktu s chorým, čo je maximálna inkubačná doba ochorenia. V rámci lekárskeho dohľadu sa nariadilo sledovanie zdravotného stavu a očkovanie u 123 ľudí," vysvetlila Seligová.

Všeobecní lekári pre deti a dorast boli hygienikmi usmernení o vykonávaní lekárskeho dohľadu u osôb podozrivých z nákazy. V materskej a základnej škole bol určený rozsah a spôsob vykonávania dezinfekcie.

Aby sa predišlo nákaze, je podľa Seligovej dôležité dodržiavať niekoľko zásad. "Žltačka typu A je typickou chorobou špinavých rúk. Prenos sa uskutočňuje znečistenými rukami pri priamom kontakte s infikovanou osobou v detskom kolektíve alebo v rodine. Vírus sa môže do organizmu dostať aj po konzumácii potravín, ktoré niekto iný kontaminoval znečistenými rukami. K znečisteniu rúk môže ľahko dôjsť i po dotýkaní sa rôznych predmetov, ako napríklad tyče v autobuse, nákupného vozíka alebo kľučky na dverách. Prenos je možný i fekálne kontaminovanou pitnou vodou, najmä po záplavách, alebo konzumáciou ovocia a zeleniny, ktoré boli umývané alebo zalievané takouto vodou," uviedla.

V susedných obciach sa podľa košických hygienikov hepatitída typu A v týchto dňoch nevyskytla. Naposledy ju zaznamenali minulý rok v lete v obci Kecerovce. Od júla do decembra tam bolo hlásených 10 prípadov.