Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Raritou obce Trstice je huspenina

Ilustračné foto Foto: TASR

Majiteľ pohostinského zariadenia Árpád Sárkány prezradil, ako na to.

Trstice 1. decembra (TASR) - Raritou Trstíc v okrese Galanta je huspenina. Tvrdia to ľudia blízkeho i širšieho okolia. Majiteľ pohostinského zariadenia Árpád Sárkány prezradil, ako na to.

"Žiadne tajomstvo. Huspeninu robíme podľa tradície našej babičky. Či je zima alebo leto, huspeninu varíme minimálne raz za týždeň podľa našej normy, našej receptúry. Predovšetkým treba mať čerstvé bravčové koleno, údené bravčové koleno a paprčky," povedal Sárkány s tým, že na desať porcií dávajú dve kilá bravčového kolena a 90 dkg bravčových nôh. "Je to dlhodobý proces, lebo sa to varí päť až šesť hodín. Pridávame cesnakovú pastu, čerstvú cibuľku, soľ a korenie," uviedol. Dodal, že ak mäso odpadáva od kostí, vyberú ho, trošku sa vychladí, potom ho vykostia.

Ako zdôraznil, treba zvlášť vývar schladiť, aby sa tuk dostal nahor. "Potom ho pozbierame a odoberieme servítkou. Zvlášť naporciujeme mäso do tanierov, zložíme to do chladničky a keď už aj vývar je tak vychladnutý, že nevyhadzuje na vrch mastnotu, studené mäso zalievame. Vložíme do chladničky a za dve hodiny je hotová domáca huspenina," konštatoval. Podčiarkol, že v dlhom, pomalom varení je podstata. Nedávajú žiadnu želatínu, predsa na zahustenie sú tam paprčky.

"Niekto tam dáva zeleninu koreňovú, mrkvu a petržlen. My to nerobíme, dáva huspenine sladkú chuť. Nedávame ani veľa soli, lebo cesnaková pasta už obsahuje 50 percent soli a 50 percent cesnaku. Dobrá huspenina musí byť čistá, priesvitná, a to sa dosiahne len pomalým varením," vysvetlil. Prezradil, že v lete predajú viac huspeniny ako v zime. "Zákazníci majú veľmi radi, keď sa v horúčavách môžu schladiť studenou huspeninou," ozrejmil.