Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zrušenie prevodu pozemku pre Bory projekt podľa developera nehrozí

Foto: pentagroup

Tvrdí to investičná skupina Penta, ktorej mestská časť Lamač vo štvrtok (4.8.) odmietla predať spoluvlastnícky podiel na pozemku s výmerou takmer 5000 štvorcových metrov.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Výstavba rezidenčného projektu Bory Bývanie v bratislavskom Lamači by nemala byť ohrozená. Tvrdí to investičná skupina Penta, ktorej mestská časť vo štvrtok (4.8.) odmietla predať spoluvlastnícky podiel na pozemku s výmerou takmer 5000 štvorcových metrov (m2). Na ňom mala stáť časť prvej etapy projektu. Developer ho preto zrejme upraví.

Polovičný podiel tohto pozemku v katastri Lamača už vlastní spoločnosť Bory. Po rozhodnutí lamačského zastupiteľstva z júna mala získať aj druhú časť spoluvlastníckeho podielu. Proti uzneseniu sa však postavili aktivisti. Namietali, že nejde o vyrovnané pozemky a upozorňovali aj na znalcom určenú cenu, keďže firma mala za m2 zaplatiť 36,70 eura. Aktivisti to považujú za značne podhodnotenú cenu a uznesenie napadli na súde.

K vlastníctvu predmetného pozemku sa hlási dedička po pôvodnom majiteľovi, vec je v súčasnosti na okresnom súde. Mestskú časť vyzvala, aby sa do rozhodnutia súdu zdržala akýchkoľvek manipulácií s pozemkom. Zastupiteľstvo na základe toho uznesenie z júna zrušilo.

Obvodný pozemkový úrad v Bratislave už v roku 2005 dedičke priznal náhradu v podobe iného pozemku, prípadne finančnej kompenzácie. Aktivisti, ktorí ju zastupujú, však argumentujú, že konanie ešte nie je ukončené a ona je stále vlastníčkou pozemku.

Pentu včerajšie rozhodnutie mestskej časti prekvapilo a je presvedčená, že z právneho ani formálneho hľadiska nič nebráni realizácii transakcie. „Navrhovaná suma bola určená znaleckým posudkom, ktorý si nechala vypracovať mestská časť Lamač, preto nemáme dôvod o jej výške pochybovať. Navyše, už v súčasnosti je pozemok v našom spoluvlastníctve, pričom vlastníme jeho presnú polovicu a v zmysle zákona disponujeme predkupným právom,“ uviedol pre TASR hovorca skupiny Gabriel Tóth.

Dodal, že pozemok tvorí menej ako 5 % celej rozlohy prvej etapy projektu, preto určite neohrozí jeho realizáciu. „V prípade, že sa nám nepodarí získať k pozemku právny vzťah v najbližších týždňoch, upravíme projekt tak, aby sme sa zmieňovanej parcele vyhli,“ priblížil Tóth.

Projekt Bory Bývanie vyrastie medzi bratislavskými mestskými časťami Lamač, Devínska Nová Ves a Dúbravka. Jeho prvá etapa sa rozprestiera na území s približnou rozlohou 33.000 m2. Priniesť by mala 340 bytov v kategóriách od jednoizbových po štvorizbové. Tie sa budú nachádzať v desiatich bytových domoch s piatimi podlažiami. Penta už má na projekt územné rozhodnutie a výstavbu plánuje spustiť po získaní stavebného povolenia pravdepodobne na jeseň.