Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Referendum o novom územnom pláne obce Lutila je neplatné

Na archívnej snímke práce na revitalizácii verejných priestranstiev v obci Lutila. Foto: TASR/AP

Z celkového počtu 1097 oprávnených voličov sa na referende zúčastnilo 305 občanov.

Lutila 30. novembra (TASR) - Referendum, ktoré sa v sobotu 28. novembra konalo v obci Lutila, okres Žiar nad Hronom, je neplatné. Ako informoval starosta obce Ján Pružina, podľa neoficiálnych výsledkov sa na ňom zúčastnilo 27,8 percenta oprávnených voličov. V ľudovom hlasovaní obyvatelia rozhodovali o vypracovaní nového územného plánu (ÚP).

Z celkového počtu 1097 oprávnených voličov sa na referende zúčastnilo 305 občanov. Za vypracovanie nového územného plánu bolo 294 hlasov, jeden bol neplatný, desať hlasov proti. Ako priblížil starosta, výsledok referenda bude aj na programe dnešného mimoriadneho rokovania obecného zastupiteľstva.

Referendum, ktoré sa v obci konalo, schválilo miestne zastupiteľstvo na základe petície nespokojných občanov. V nej viac ako 400 ľudí podpísaných na petičných hárkoch nesúhlasilo s navrhovaným ÚP, ktorý samospráva v poslednom období vypracovala. Občania namietali viacero vecí, nedostatočné informovanie zo strany obecného úradu, chýbajúci priestor na pripomienkovanie ÚP či diskriminačné využitie územia v dokumente. Petícia za vypracovanie nového ÚP nie je jedinou, ktorú v obci tento rok spisovali. Ich iniciátori namietali pozemkové úpravy, poľovníci zase vybudovanie golfového ihriska či rozšírenie športového letiska. V ďalšej z nich zase boli proti rozširovaniu ťažby bentonitu v ich lokalite.

Územný plán, ktorý obyvatelia namietali, tak podľa Pružinu v budúcnosti predložia na schválenie obecným poslancom. "Samozrejme, budú tam zapracované požiadavky, ktoré vyplynuli z prvej petície, a to odstránenie zámeru výstavby golfového ihriska a predĺženie a rozšírenie dráhy miestneho letiska," dodal v tejto súvislosti.