Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Regionálne združenia miest a obcí na Považí chcú spolupracovať

Predseda regionálneho združenia miest a obcí Slovenska Jozef Trstenský. Archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spolupráca sa má týkať výmeny informácií i postupe pri organizácii a podpore vzdelania. Obce a mestá stredného Považia chcú spolupracovať aj v rámci rady ZMOS.

Trenčín 2. novembra (TASR) – Lepšiu vzájomnú informovanosť a koordinovaný postup pri riešení spoločných problémov má priniesť spolupráca medzi dvomi regionálnymi združeniami miest a obcí na strednom Považí. V sídle Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v stredu (31.10.) podpísal predseda Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia Jozef Trstenský a predseda Regionálneho združenia miest a obcí okresu Považská Bystrica Karol Janas dohodu o spolupráci oboch združení.

„Máme spoločné problémy. Či už sa týkajú fiškálnej decentralizácie alebo rozvojových projektov. Preto si myslím, že bude dobre, ak sa budeme navzájom oboznamovať o aktivitách, ktoré robíme, o projektoch a podobne,“ povedal Janas s tým, že neformálna spolupráca medzi oboma susednými združeniami bola už v minulosti, chcú ju však povýšiť na vyššiu úroveň.

Podľa Trstenského je v dnešnej komplikovanej dobe spolupráca združení mimoriadne dôležitá, orientovať sa chcú aj na oblasť vzdelávania predstaviteľov samospráv. „Chceli by sme sa venovať aj príprave spoločných postupov pri presadzovaní záujmov našich miest a obcí v Rade ZMOS-u. Často sú totiž naše názory v podstate zhodné, no pri ich presadzovaní v hlasovaní v Rade ZMOS ich nedokážeme skoordinovať,“ doplnil Trstenský.

Regionálne združenie miest a obcí okresu Považská Bystrica zastrešuje všetky obce okresu Považská Bystrica a niekoľko obcí okresu Púchov. Združenie miest a obcí stredného Považia je najväčším na Slovensku, združuje 171 miest a obcí. Jeho súčasťou je i krajské mesto Trenčín a ďalších deväť miest.