Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Milovníci medu si v piatok v Stropkove prídu na svoje

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ján Siman

Počas prezentačných akcií bude ochutnávka rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov.

Stropkov 26. novembra (TASR) – V Stropkove budú 27. a 28. novembra Stropkovské dni medu. Prezentácia medových výrobkov aj odborná konferencia na tému medu sa uskutočnia v miestnom kultúrnom stredisku. Počas prezentačných akcií bude ochutnávka rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov.

Ide o deviaty ročník podujatia, ktoré sa začína v piatok o 10.00 h vyhodnotením výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí. Program pokračuje prezentáciou včelích produktov pre materské a základné školy, študentov a širokú verejnosť. V odbornej časti bude hovoriť známy domáci včelár Gabriel Foťko o včelích produktoch a chove včelích matiek a rozmnožovaní včelstiev.

V sobotu si medové výrobky a pomôcky pre včelárov budú môcť kúpiť záujemcovia už od 8.30 h. Dopoludnia vyhodnotia súťaž O najkrajší medovník a Najlepší med v okrese Stropkov. Pre včelárov organizátori pripravili odborné prednášky o chove matiek a vytváraní pakiet v nadstavkovom úli a o zimovaní viacerých matiek v jednom úli, informovať bude Vasiľ Antonovič Hajdar. O ošetrovaní včelstiev počas roka a prevencii pred ich výpadkami bude hovoriť Ján Kopernický. Verejnosť sa môže dozvedieť aj praktické informácie o liečení včelími produktmi, na túto tému bude prednášať Iveta Krajňaková, ktorá predstaví aj publikáciu Praktická apiterapia.

Organizátormi podujatia sú Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Stropkove a mesto.