Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia Čističky odpadových vôd v kežmarku sa blíži do finále

Čistička odpadových vôd, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Práce prebiehajú za plnej prevádzky starej čističky nepretržite 14 mesiacov.

Kežmarok 9. októbra (TASR) – V týchto mesiacoch finišujú s rekonštrukciou Čističky odpadových vôd (ČOV) v Kežmarku, ktorá sa začala v auguste minulého roku. Hlavným cieľom projektu, ktorý je z veľkej časti financovaný zo zdrojov Európskej únie, je eliminácia vplyvu znečistenia odpadových vôd na kvalitu povrchových vôd v rieke Poprad a zvýšenie kvality životného prostredia v meste Kežmarok.

"Náklady na projekt sú vo výške takmer 13,87 milióna eur, pričom naše spolufinancovanie je vo výške 768.000 eur, zvyšok je z nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu Životné prostredie. Jeho realizácia bude ukončená v decembri tohto roku,"
uviedol riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Vladimír Pastorek.

Stavebná časť projektu je podľa neho hotová na 95 % a technologická na 87 %. Práce prebiehajú za plnej prevádzky starej čističky nepretržite 14 mesiacov. Do konca roka je potrebné ešte dokončiť čiastočne vnútroareálové komunikácie, tiež rekonštrukciu prevádzkovej budovy, trafostanice, združený objekt biologického čistenia a plánované je tiež spustenie čistiarne do automatizovaného systému riadenia ČOV.

Následne prebehne 12-mesačná skúšobná prevádzka novej čističky a až potom bude môcť byť vydané kolaudačné rozhodnutie. Kapacita obnovenej ČOV bude na úrovni takmer 30.000 obyvateľov a okrem Kežmarku sa na ňu budú môcť pripojiť aj ďalšie obce ako napr. Ľubica, Malý Slavkov či Vrbov.

"Vďaka tomuto projektu dosiahneme štandardy, ktoré sú bežné v rámci Slovenska i Európy. Po obnove tu bude biologické odstraňovanie dusíka a fosforu z vody, máme tu vybudovanú novú skládku kalu, odvodnenie kalu a ďalšie technológie, ktoré zabezpečia rozvoj a dobrý stav na ďalších 30 rokov," objasnil projektový manažér Štefan Bukovič. Výstavba podľa neho prebiehala v dosť zložitých podmienkach, keďže bolo nutné zachovať pôvodnú prevádzku a zároveň búrať staré objekty a stavať nové. Pôvodne sa rátalo, že obnova bude trvať 24 mesiacov, nakoniec sa práce podarí skrátiť o osem mesiacov.

"Je nesporné, že realizácia projektu v danej oblasti prispeje k zníženiu záťaže životného prostredia a k zvýšeniu kvality života obyvateľov Kežmarku. Pozitívny vplyv sa taktiež prejaví vo vylepšení kvalitatívnych parametrov podzemných a povrchových vodných zdrojov," zhodnotil primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

On sám však dnes inicioval rokovanie so zástupcami PVS, aby sa v ďalšom programovom období mohli zamerať na dobudovanie infraštruktúry kanalizácie, postupné odkanalizovanie všetkých lokalít, a tiež prepojenie jednotlivých častí mesta Kežmarok. "V novom programovom období je možnosť financovať rekonštrukcie kanalizačných sietí. Kým sa toto v Kežmarku nezrealizuje, my sa nemôžeme pustiť do rekonštrukcie ciest a chodníkov. Musíme sa v tomto smere zladiť aj s PVS a jej plánmi," konštatoval primátor.