Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu detského bazéna plánujú Košice ukončiť najneskôr do mája

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Rekonštrukčné práce sa začali v novembri minulého roka a výsledkom bude podstatné zníženie nákladov na údržbu a prevádzku detského bazéna.

Košice 26. februára (TASR) – Rekonštrukciu bazéna pre deti na Rumanovej v Mestskom parku v Košiciach plánuje jeho správca Mestský podnik - Tepelné hospodárstvo (TEHO) ukončiť najneskôr do mája. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Rekonštrukčné práce sa začali v novembri minulého roka a výsledkom bude podstatné zníženie nákladov na údržbu a prevádzku detského bazéna.

"Bol postavený v roku 1998 zo železobetónu, v posledných rokoch vykazoval viacero nedostatkov, ktoré súviseli s narušením telesa bazéna," uviedol primátor Košíc Richard Raši.

„Na dne i stenách boli praskliny, bolo dokonca zistené, že bazén je nahnutý smerom k ceste na Štefánikovej ulici. Dlhodobo z neho unikalo 20 až 40 metrov kubických vody denne, čo malo za následok, okrem nákladov na spotrebu vody, aj zvýšené náklady na prevádzkovú chémiu a ohrev,“ priblížil primátor. Ako doplnil, aby nedošlo k ďalšej degradácii bazéna, TEHO pristúpilo k jeho rekonštrukcii.

"Po zvážení jednotlivých možností sa správca kúpaliska rozhodol pre osadenie nerezového telesa, ktoré kopíruje pôvodný tvar bazéna. Položené budú aj nové, nerezové tlakové rozvody vody. Táto moderná forma rekonštrukcie má viacero výhod, hlavne je to pomerne rýchla realizácia bez nutnosti zásahu ťažkých mechanizmov, jednoduché uloženie nových potrubných rozvodov, ako aj nižšie prevádzkové či udržiavacie náklady pri prevádzke. Osadením nerezového telesa bude eliminovaný sklon pôvodného telesa, minimálna deklarovaná životnosť nového je 40 a viac rokov,“ dodal Raši.

Nový, dizajnovo moderný a čistý vzhľad bazéna bude umocnený zaujímavými atrakciami, ako napríklad ježko s vodným hríbom a pre neplavcov chrlič a hojdací záliv, ktorý nahradí betónový ostrovček.

Pôvodný bazén sa skladá z detskej a neplaveckej časti, delenej stĺporadím a ostrovčekom. Po rekonštrukcii bude neplavecká a detská časť bazéna oddelená pevnou stenou, čo uvítajú najmä mamičky s deťmi. Kombinácia s použitím nerezových materiálov navyše zvýši celkovú hygienu a komfort kúpajúcich sa ľudí.

Zhotoviteľom diela je spoločnosť Berndorf Bäderbau SK, s.r.o., zmluvná cena za kompletnú rekonštrukciu bazéna je 299.800 eur bez DPH.