Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici dokončujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej za viac ako 2,5 milióna eur sa začala začiatkom augusta a podľa odhadov mala trvať tri mesiace.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Obnova električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave sa pomaly blíži ku koncu. Technicko-bezpečnostná skúška prejazdu električiek je plánovaná koncom budúceho týždňa. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

"Finalizuje sa s poslednými asfaltérskymi prácami, s úpravou a zálievkou dlažobných kociek, ktoré ohraničujú teleso, prebiehajú dokončovacie práce na zastávke Mariánska smer Americké námestie," spresnila hovorkyňa. Všetky práce majú byť dokončené tak, aby v termíne, kedy je plánovaná technicko-bezpečnostná skúška električiek, boli všetky úseky hotové.

DPB po vznesení námietok správnych orgánov v stavebnom konaní voči zastávke viedenského typu, plánovanej na Špitálskej 31-35, pripravil projekt na ponechanie zastávky Mariánska (smer Kamenné námestie) na pôvodnom mieste. Jej realizácia a následná prevádzka je závislá od stavebno-povoľovacieho konania. "Keďže DPB má záujem sprevádzkovať trať čo najskôr, spustenie prevádzky bez zastávky 'Dva levy' je pravdepodobná," podotkol podnik. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v pondelok (13.11.) povedal, že súčasne s dokončovaním električkovej trate sa kompletne obnoví aj asfaltový povrch. "Ten bude v najbližších týždňoch hotový," spresnil.

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej za viac ako 2,5 milióna eur sa začala začiatkom augusta a podľa odhadov mala trvať tri mesiace. Stavebné práce však museli byť v septembri zastavené po tom, čo podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR  nebola rekonštrukcia povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je špeciálnym stavebným úradom pre mestské dráhy, bola dôvodom zastavenia prác plánovaná zastávka viedenského typu a obavy obyvateľov bytového domu na Špitálskej ulici, že vybudovanie zastávky im znemožní, resp. výrazne sťaží možnosť vychádzať autami z dvora na ulicu.

Opätovne sa na Špitálskej ulici pokračuje v rekonštrukcii od 26. septembra, v rámci tzv. zabezpečovacích prác, ktoré možno vykonávať v osobitnom režime, ak je to nevyhnutné v dôsledku živelnej pohromy, havárie alebo inej mimoriadnej udalosti. DPB totiž upozorňoval, že z dôvodu vynúteného zastavenia stavebných prác hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave.