Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu slávnej bitky z roku 1312 si nenechali ujsť tisíce ľudí

Približne 240 bojovníkov z vyše dvoch desiatok skupín historického šermu zo Slovenska, Poľska a Maďarska, predviedli dnes na lúke pri Beniakovciach autentickú rekonštrukciu slávnej rozhanovskej bitky, ktorá sa stala významným medzníkom v histórii Košíc. Foto: TASR/František Iván

Rozhanovskú bitku dnes medzi 11.00 až 12.30 hodinou rekonštruovali pri Beniakovciach stovky bojovníkov v 13 dejstvách.

Rozhanovce/Beniakovce 16. júna (TASR) - Približne 240 bojovníkov z vyše dvoch desiatok skupín historického šermu zo Slovenska, Poľska a Maďarska, predviedli dnes na lúke pri Beniakovciach autentickú rekonštrukciu slávnej rozhanovskej bitky, ktorá sa stala významným medzníkom v histórii Košíc. Nevšedné podujatie neďaleko metropoly východu si nenechali ujsť tisícky ľudí.

Ako povedal primátor Košíc Richard Raši, to, čo bitke pri Rozhanovciach 15. júna 1312 predchádzalo, jej priebeh, no najmä jej dôsledky vytvárajú silný príbeh, ktorý významne zasiahol do osudu Košíc i celej krajiny. "Košičania sa v rozhodujúcej chvíli postavili za svojho kráľa a ten na to nikdy nezabudol. Vďaka jeho štedrosti sa zrodila aj dnešná metropola, Košice," poznamenal.



Rozhanovskú bitku dnes medzi 11.00 až 12.30 hodinou rekonštruovali pri Beniakovciach stovky bojovníkov v 13 dejstvách. "O 14.00 hodine tu štartuje kultúrny program, ktorý potrvá až do 21.00 hodiny," povedala pre TASR Andrea Horváthová z referátu kultúry, marketingu a styku so zahraničím mesta Košice. Pre návštevníkov rozhanovského bojového poľa pripravili organizátori okrem spomínanej rekonštrukcie aj spevácke vystúpenia, ukážku historických vojenských táborov, ochutnávku stredovekých jedál, ohňovú šou a mnoho ďalších sprievodných podujatí.

Počas dnešnej akcie zároveň uvedú, pri príležitosti 700. výročia slávnej bitky, do života novú poštovú známku. "Hoci edičný plán pre rok 2012 bol už uzatvorený, pokúsili sme sa Slovenskú poštu presvedčiť, aby bolo okrúhle výročie do známkovej tvorby mimoriadne zaradené," objasnil košický primátor.

Tu bude player


Oslavy 700. výročia spomínanej udalosti odštartovali v piatok 15. júna slávnostným odhalením pamätníka bitky pred Obecným úradom v Rozhanovciach. Jeho autormi sú otec a syn - majstri Staňovci. Následne potom uviedli v obci do života trvalú expozíciu Múzea Bitky pri Rozhanovciach, pre ktoré vyčlenila samospráva pôsobivé priestory.

Tu bude player


Pozvánkou na dnešnú akciu bol v piatok 15. júna popoludňajší pochod bojovníkov košickou Hlavnou ulicou v dobových kostýmoch. Večer sa následne na rozhanovskom amfiteátri odohral príbeh Bitky pri Rozhanovciach v modernom naštudovaní klasickej rovnomennej drámy od Jonáša Záborského.

Nevšednú akciu zorganizovalo mesto Košice v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, EHMK, Kultúrnym centrom Abova ako aj obcami Rozhanovce, Hrašovík a Beniakovce.