Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

REKORD: Na Turci zaznamenal 50-ročný prietok vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Podľa meteorológov nie sú februárové povodne neobvyklé.

Bratislava 16. februára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal vo februári tohto roka na viacerých tokoch Slovenska prietoky vody, ktoré sa vyskytujú len raz za niekoľko desiatok rokov. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Hydrologicky najvýznamnejšie kulminácie sa vyskytli v dňoch 10. a 11. februára v povodí Slanej, na prítokoch Turiec a Muráň. Kulminačný prietok v Gemerskej Vsi na Turci dosiahol hodnotu prietoku s dobou opakovania raz za 50 rokov, v Behynciach raz za 20 rokov a na Muráni v Bretke sa vyskytol desaťročný prietok,"
uvádza SHMÚ.

Podľa SHMÚ februárové povodne nie sú neobvyklé, ich príčinou býva viacero nepriaznivých faktorov, ako sú výdatné zrážky vo forme dažďa, výrazné oteplenie a s ním spojené topenie sa snehovej pokrývky.

"Tohtoročná povodňová situácia, ktorá najviac zasiahla povodie Slanej a Ipľa, bola výnimočná najmä tým, že sa na nej aj napriek zimnému mesiacu február podieľali len tekuté zrážky. Povodie Slanej a Ipľa boli takmer bez snehovej pokrývky," konštatuje SHMÚ.