Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Rekreačná oblasť Kurinec potrebuje pre rozvoj nový vrt

Na snímke sú dva bazény s termálnou vodou v rekreačnej oblasti Kurinec - Zelená Voda pri Rimavskej Sobote. Foto: TASR - Branislav Caban

V súčasnosti je Kurinec zásobovaný vodou z jediného vrtu s hĺbkou 1022 metrov.

Rimavská Sobota 28. júla (TASR) – Výstavba nového geotermálneho vrtu je nevyhnutnou podmienkou pre ďalší rozvoj rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená voda neďaleko Rimavskej Soboty. Na ostatnom júlovom zasadnutí mestského zastupiteľstva to uviedol primátor mesta Jozef Šimko, ktorý poslancov informoval o ďalších plánoch samosprávy v tomto stredisku.

„Ak chceme našu rekreačnú oblasť rozšíriť a uvažovať nad výstavbou krytej plavárne, tak musíme jednoznačne vyvŕtať ďalší geotermálny vrt, aby sme mali vodu s teplotou minimálne 38 stupňov,“ konštatoval Šimko s tým, že na výstavbu vrtu má zatiaľ tri ponuky od firiem z Poľska, Českej republiky a Maďarska. „Uvidíme, ktorá bude najlacnejšia. Bohužiaľ, aj tak pôjde o sumu okolo 1,2 až 1,3 milióna eur. Chceme totiž vŕtať do hĺbky viac ako 2000 metrov, aby sme vodu nemuseli prihrievať,“ dodal.

Ďalším z plánov je výstavba nového bazéna. „Mám už istú projektovú dokumentáciu na bazén s vlnobitím, prioritou je však geotermálny vrt. Budeme to riešiť budúci rok,“ avizoval primátor s tým, že príslušný materiál predloží poslancom, ktorí rozhodnú o ďalšom postupe.

V súčasnosti je Kurinec zásobovaný vodou z jediného vrtu s hĺbkou 1022 metrov, ktorého výstavba stála podľa Šimka necelých 1,5 milióna eur. Má výdatnosť 16 litrov za sekundu a teplota vody pri jeho ústí dosahuje zhruba 33 stupňov Celzia. Pre poruchu čerpadla na začiatku minuloročnej letnej sezóny bol tri týždne nefunkčný, čo podľa primátora ovplyvnilo prevádzku strediska i tržby.

V rekreačnej oblasti aktuálne funguje 50-metrový dvojbazén s termálnou vodou a 18-metrovým štvorcestným toboganom, ako aj 25-metrový bazén so studenou vodou a 10-metrový detský bazén s viacerými atrakciami. Návštevníkom je k dispozícii aj kemping a na Kurinec sa môžu dostať i turistickým vláčikom či cyklotrasou.