Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Rektor UNIZA udelil tituly za prínos v oblasti vedy a vzdelávania

Na archívnej snímke rektor Žilinskej univerzity (ŽU) Jozef Jandačka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podotkol, že roky vzájomnej spolupráce s Petrom Fodrekom preukázali prínos pre ďalší graduačný, odborný, vedeckovýskumný i vzdelávací rozvoj univerzity.

Žilina 11. júla (TASR) – Rektor Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) Jozef Jandačka udelil za významný prínos v oblasti vedy a vzdelávania čestné tituly profesor emeritus Otakarovi Bokůvkovi, Jánovi Bujňákovi a titul doctor honoris causa Petrovi Fodrekovi. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Doplnila, že Otakar Bokůvka zo Strojníckej fakulty (SjF UNIZA) sa venuje viac než 50 rokov vedeckovýskumnej činnosti v odbore materiálového inžinierstva, úžitkovým vlastnostiam materiálov a degradačným procesom. "Ján Bujňák zo Stavebnej fakulty (SvF UNIZA) má viac ako 45-ročné aktivity vo výskumnej a odbornej činnosti v tematike kovových a oceľobetónových konštrukcií a mostov u nás i v zahraničí. Peter Fodrek získal titul za rozvoj poznania v oblasti strojárstva, v inováciách a nových technológiách v oblasti zvárania a za dlhoročnú spoluprácu so Strojníckou fakultou UNIZA. Je uznávanou osobnosťou v odbore zvárania doma aj v zahraničí, najmä v oblasti automatizácie zvárania a špeciálnych zváracích zariadení a systémov," dodala Valentovičová.

"Pán profesor Bokůvka a pán profesor Bujňák sú silnými piliermi univerzity. Vďaka ich pôsobeniu je UNIZA vnímaná v rámci Európskej asociácie univerzít ako moderná vzdelávacia a vedeckovýskumná inštitúcia. Obaja ´profesori emeritus´ význame ovplyvnili internacionalizáciu vysokoškolského vzdelávania. Je to pre mňa osobne veľká česť, že som im mohol odovzdať dekréty čestného titulu profesor emeritus," skonštatoval rektor UNIZA.

Podotkol, že roky vzájomnej spolupráce s Petrom Fodrekom preukázali prínos pre ďalší graduačný, odborný, vedeckovýskumný i vzdelávací rozvoj univerzity. "Udelenie titulu ´doctor honoris causa´ je prejavom nášho uznania výnimočnej osobnosti manažérskeho i vedeckého života, ktorá profesionálnu cestu zasvätila aj rozvoju poznania, šíreniu vzdelanosti a vede," dodal Jandačka.