Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Respiračné a chrípkové ochorenia v Banskobystrickom kraji poklesli

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Epidemiológovia evidovali tento týždeň takmer 3530 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1208 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Banská Bystrica 9. apríla (TASR) - Výskyt respiračných aj chrípkových ochorení v uplynulom týždni v Banskobystrickom kraji poklesol. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom bol v 14. týždni v kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) nižší o sedem percent a chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) o necelých šesť percent. TASR informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Epidemiológovia evidovali tento týždeň takmer 3530 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1208 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných 215 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 74 na 100.000 osôb.

Najviac chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Revúca, Rimavská Sobota a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Žarnovica, Poltár, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica.

Z hľadiska veku bolo najviac chorých v skupine ekonomicky činného obyvateľstva, medzi deťmi základných škôl a pomerne vysoká chorobnosť je podľa odborníkov aj medzi najmenšími deťmi do päť rokov. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.