Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Respiračné ochorenia a chrípka naberajú na sile, a to najmä v Lučenci

Ilustračné foto Foto: TASR

Epidemiológovia varujú, že chrípku ako infekčné ochorenie nemožno podceňovať.

Banská Bystrica 27. novembra (TASR) – Respiračné ochorenia a chrípky v Banskobystrickom kraji naberajú na sile. Počet chorých v tomto týždni stúpol. Epidemiológovia varujú, že chrípku ako infekčné ochorenie nemožno podceňovať.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Avdičovej vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní. Prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám.

Banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, eviduje v tomto týždni 4939 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1470 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 435 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 200 ľudí na 100.000 obyvateľov. V medzitýždňovom porovnaní sa počet chorých na ARO zvýšil o 2,6 percenta a na CHPO, ktoré sa vyvinuli z respiračných ochorení, až takmer o 41 percent. Vlani o takomto čase bolo ochorení menej.

Podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde majú takmer 865 prípadov, potom v Revúcej, Žiari nad Hronom a v Žarnovici. CHPO najviac trápi ľudí v okresoch Lučenec, Žarnovica, Poltár a Banská Bystrica. Postihnutá je pritom najmä veková skupina ekonomicky činného obyvateľstva a deti základných škôl.