Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Respiračné ochorenia sa tak ako každý rok v tomto čase stabilizujú

Ilustračná snímka Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec.

Banská Bystrica 4. novembra (TASR) - Takmer 2700 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1000 osôb na 100.000 obyvateľov, nahlásili tento týždeň lekári z Banskobystrického kraja na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 727 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 45 osôb na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ v B. Bystrici Mária Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 492 prípadov, Zvolen (463), Žiar nad Hronom (257) a Žarnovica (235). Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Žarnovica, Lučenec a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, najmenšie deti do piatich rokov a žiakov základných škôl.

V 44. kalendárnom týždni je výskyt ARO nižší v medzitýždňovom porovnaní o štvrtinu a klesol aj výskyt chrípky. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja takmer identický. Podľa Tolnayovej sa opätovne v okrese Brezno vyskytol prípad vírusovej žltačky typu A. Ide o dospelú ženu zo sledovanej lokality výskytu tohto typu ochorení. "Od začiatku októbra sa v sledovanej lokalite vyskytli už štyri prípady vírusovej hepatitídy typu A," uviedla hovorkyňa. Hygienici tam už urobili protiepidemiologické opatrenia.