Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na Nitrianskom hrade objavili ďalšiu starobylú fresku

Podľa reštaurátora Vladimíra Plekanca je na maľbe časť výjavu zobrazujúceho fragment figúry s nohou a drapériu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Maľba je podľa reštaurátorov určite staršia ako nedávno objavená freska zo 14. storočia.

Nitra 12. októbra (TASR) – Reštaurátori objavili v katedrále na Nitrianskom hrade ďalšiu maľbu, ktorá je ešte staršia ako freska zo 14. storočia, ktorú tu náhodne objavili pred niekoľkými týždňami. Podľa reštaurátora Vladimíra Plekanca ide o časť výjavu zobrazujúceho fragment figúry s nohou a drapériu.

„Pokračovali sme vo výskume a v rohu spájajúcom severnú stenu a východnú stenu, na ktorej je veľká freska objavená nedávno, sa nám podarilo nájsť pôvodné gotické rebro aj s bordúrou. Ide o mimoriadne kvalitnú kamenársku prácu. Na severnej stene sme potom našli fresku, z ktorej je viditeľný iba malý kúsok,“ vysvetlil Plekanec.

Reštaurátori objavili v katedrále na Nitrianskom hrade ďalšiu maľbu, ktorá je ešte staršia ako freska zo 14. storočia.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Podľa reštaurátorov je z objavenej časti fresky ťažké presne určiť jej datovanie, či zaradiť ju do užšieho kontextu a stanoviť, aký motív je na nej zobrazený. Určite je však staršia, ako nedávno objavená freska zo 14. storočia. „Fragment, ktorý sme objavili teraz, bol tou freskou prekrytý, takže je určite starší. Vznikla po roku 1330, kedy sa začal stavať horný kostol katedrály. Takže rámcovo by sa dala datovať do polovice 14. storočia,“ uviedol Plekanec.

Reštaurátori sú presvedčení, že pod barokovou výzdobou hradnej katedrály sa ukrýva ešte množstvo podobných prekvapení. „Ten barokový kabát je tenký a prakticky kdekoľvek sme ťukli, všade sme objavili pozostatky staršej architektúry, či výzdoby. Nie je však našim cieľom odstrániť barokovú výzdobu, pretože tá je dnes v katedrále dominantná a ona je vlastne nositeľkou tej umeleckej i historickej hodnoty,“ skonštatoval Plekanec.

Novoobjavenú fresku reštaurátori zdokumentujú a potom bude zrejme prekrytá. Podľa Plekanca však existuje možnosť, že by časť objavu mohla vidieť aj verejnosť. „Pamiatkari zvažujú, že by sa spravila analytická sonda, v ktorej by bolo vidieť gotické rebro i časť fresky, ale či sa tieto plány zrealizujú, ešte nie je isté,“ dodal.