Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Workshop v Revúcej priblíži pletenie starou zápästkovou technikou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na dvojdňovom workshope v Revúcej si budú môcť účastníci pod vedením lektorky zápästkovou technikou vyrobiť rôzne doplnky, na ich výrobu sa bude využívať vlna či recyklované bavlnené tričká

Revúca 22. februára (TASR) – V mestskom dome kultúry v Revúcej sa uskutoční dvojdňový workshop pletenia starou zápästkovou technikou. Výroba zápästkov bola v minulosti rozšírená na Gemeri, ale tiež na Horehroní, Spiši, Zamagurí či Liptove. TASR o tom informoval Martin Pižem zodpovedný za komunikáciu s médiami v rámci projektu Mesto kultúry Revúca 2022.

"Zápästky boli v minulosti súčasťou mužského odevu a slúžili na stiahnutie širokých rukávov košieľ na zápästí, zároveň chránili zápästie pri práci a pred mrazom. Zápästky jednotlivých regiónov sa odlišovali materiálom, veľkosťou, farbou i vzorom. Zápästkovou technikou sa tvorili aj iné výrobky, napríklad papuče, rukavice či koberčeky," priblížil Pižem.

Na dvojdňovom workshope v Revúcej si budú môcť účastníci pod vedením lektorky zápästkovou technikou vyrobiť rôzne doplnky, na ich výrobu sa bude využívať vlna či recyklované bavlnené tričká. Účasť je potrebné vopred nahlásiť, workshop sa uskutoční počas prvých dvoch marcových dní.

Tvorivý workshop ľudovej výroby zápästkovou technikou je súčasťou projektu Mesto kultúry Revúca 2022. Samospráva v rámci neho pripravila 150 podujatí, ktoré potrvajú až do 31. mája. Revúca je v poradí štvrtým mestom s národným titulom Mesto kultúry, grantový program vyhlasuje Fond na podporu umenia.