Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Riaditeľ nemocnice v Košiciach má podporu ministra zdravotníctva

Na snímke vpravo zadný vchod na centrálny príjem DFN, vľavo staršia časť patriaca Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Košice, 11. júla 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vedenie nemocnice už tento týždeň vyhlásilo, že požiadavky nespokojných lekárov sú pre nich zatiaľ nereálne.

Košice 8. októbra (TASR) – Riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Milan Maďar má plnú podporu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Uviedol to dnes hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla v súvislosti so žiadosťou Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o urýchlenú rezortnú kontrolu v nemocnici.

O kontrolu a prešetrenie možného porušenia zákona v košickej UNLP požiadal listom predseda LOZ Peter Visolajský. "Môžeme potvrdiť, že dnes bol ministerstvu zdravotníctva doručený list pána Visolajského v predmetnej veci. Tak ako v každom inom prípade sa týmto listom budeme zaoberať," uviedol Bubla pre TASR.

"K uvedenej téme zároveň poznamenávame, že pán minister je v kontakte s riaditeľom nemocnice. Na rozdiel od pána Visolajského sa pán minister aj osobne zaujímal o problematiku. Niekoľkokrát nemocnicu navštívil a hovoril s vedením. Riaditeľ nemocnice má v danej chvíli plnú podporu ministra," dodal hovorca rezortu.

LOZ tvrdí, že vedenie nemocnice nariadilo príkazy, ktoré "sú v rozpore so Zákonníkom práce, pracovnými zmluvami i so zdravým rozumom". Skupina 50 nespokojných lekárov v UNLP žiada od svojho vedenia platobné a personálne garancie.

"Žiadať o personálne posilnenie ambulancie, kde jeden lekár za 24 hodín nepretržitej práce ošetrí často aj viac ako 100 pacientov, nie je požiadavkou nespokojnosti s platom ani požiadavkou lenivého človeka, ktorý chce menej pracovať. Je to požiadavka zodpovedného lekára uvedomujúceho si svoje ľudské možnosti a obávajúceho sa o svojich pacientov. Žiadať od týchto lekárov, aby za 40 eur pokračovali v tomto, pre pacientov nebezpečnom režime je prejav nekompetentnosti a takýto riaditeľ si nezaslúži, aby ďalej viedol nemocnicu," napísal ministrovi šéf LOZ.



Podľa neho nie je v ľudských silách, aby sa aj ten najlepší lekár po piatich nociach za sebou strávených v práci adekvátne staral o pacientov. Žiada o kontrolu dodržania personálnych normatívov v mesiaci október 2015 na oddeleniach Kliniky úrazovej chirurgie, oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva, Neurochirurgickej klinike a II. chirurgickej klinike.

Hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová pre TASR uviedla, že v prípade kontroly nemocnica poskytne ministerstvu zdravotníctva, ako aj inšpektorátu práce všetky potrebné podklady.

Vedenie UNLP už tento týždeň vyhlásilo, že požiadavky nespokojných lekárov sú pre nich zatiaľ nereálne. Hovorkyňa nemocnice pripomenula, že od 1. októbra platí pre dotknutých pracovníkov osemhodinový pracovný čas v jednozmennej prevádzke s postupným nástupom do služby. O deň neskôr prišlo vedenie s ďalšou ponukou, na ktorú mnohí lekári pristúpili. "To znamená, do ukončenia kolektívneho vyjednávania vedenie nemocnice garantuje zaplatenie bonusov za nástup do ústavnej pohotovostnej služby," dodala.