Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote otvorili cyklotrasu do rekreačnej oblasti Kurinec

Na snímke na bicykloch predseda BBSKMarian Kotleba (uprostred vľavo) a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (druhý vpravo) na novej cyklotrase do rekreačnej oblasti Kurinec pri Rimavskej Sobote. Foto: TASR/Branislav Caban

Nová cyklocesta meria celkovo 2320 metrov a má dve vetvy.

Rimavská Sobota 14. septembra (TASR) – Cyklotrasu, ktorá definitívne spojila Rimavskú Sobotu s neďalekou rekreačnou oblasťou Kurinec-Zelená Voda, dnes oficiálne otvorili primátor mesta Jozef Šimko a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba. Cesta bola vybudovaná z finančných prostriedkov BBSK, na jej výstavbu krajskí poslanci vyčlenili 100.000 eur.

Nová cyklocesta meria celkovo 2320 metrov a má dve vetvy. Prvá z nich začína na Školskej a druhá na Hostinského ulici. Za obchodným centrom na Hostinského ulici sa spájajú a cyklodráha odtiaľ pokračuje ďalej do miestnej časti Včelinec, kde sa napája na už existujúci úsek smerom na Kurinec. Cyklisti sa tak môžu úplne vyhnúť hlavnej ceste do tohto rekreačného strediska, ktorá býva predovšetkým v letných mesiacoch zaťažená vyššou intenzitou premávky a v minulosti tam došlo aj k niekoľkým smrteľným nehodám.



„Vybudovanie tejto cyklotrasy bolo požiadavkou občanov v tomto meste a regióne. Dlhé roky sa hovorilo o tom, že cyklodráhu do Kurinca je potrebné vybudovať, aby sa občania mohli bezpečne a bez problémov dostať do tamojšej rekreačnej oblasti. My sme vlani v októbri odovzdávali jej prvú časť v dĺžke necelé dva kilometre a tohto roku sa nám podarilo postaviť druhú časť,“ uviedol pri otvorení primátor. Za podporu pri výstavbe cesty vyjadril vďaku predsedovi BBSK a všetkým poslancom, ktorí za ňu hlasovali.

Nová cyklotrasa na Kurinec je zároveň prvou etapou cyklistickej cesty, ktorá má po bývalej železničnej trati viesť až do Poltára. „Naším cieľom je túto dlhé roky sľubovanú cyklocestu vybudovať v celej dĺžke. Moja predstave je, že v budúcom roku by sme vyčlenili na jej pokračovanie 250.000 eur. Tam už budú totiž potrebné väčšie investície, keďže bude nutné upraviť podložie a spraviť výraznejšie terénne úpravy,“ konštatoval Kotleba.