Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V BBSK sa objavili podozrenia z kupovania hlasov či ovplyvňovania

Ilustračné foto Foto: TASR

Podozrenia z kupovania volebných hlasov zaznamenala Obvodná volebná komisia v Rimavskej Sobote.

Banská Bystrica 9. novembra (TASR) - Voľby do VÚC v Banskobystrickom kraji boli podľa slov zapisovateľa Krajskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Tomáša Kulku jedny z najpokojnejších. Ráno sa vyskytli len štandardné podnety na porušenie moratória, podozrenia z kupovania hlasov preveruje polícia. Dnešnú volebnú účasť označil Kulka na voľby do samosprávneho kraja za priemernú.

Ako ďalej uviedol, výsledky vyšetrovania polície podozrenia z kupovania volebných hlasov volebná komisia ešte nemá k dispozícii.

Podozrenia z kupovania volebných hlasov zaznamenala Obvodná volebná komisia (ObVK) v Rimavskej Sobote. Ako pre TASR uviedol jej podpredseda Ján Karas, prípad z obce Šimonovce preveruje polícia, hlásenie z obce Rimavská Seč sa zatiaľ nepotvrdilo.

ObVK v Brezne tiež nahlásili podozrenie na zvážanie k voľbám v Čiernom Balogu, čo komisia na mieste preverila, ale podozrenie sa nepotvrdilo. Rovnako sa nepotvrdilo ani podozrenie z ovplyvňovania voličov v osade Pod kortínou v Žiari nad Hronom.

Pokojný priebeh volieb potvrdili TASR aj predseda ObVK za obvod Žiar nad Hronom Michal Žurav a predseda ObVK za Žarnovicu Stanislav Hlavna.

Na pokojný priebeh volieb v obci Šivetice v okrese Revúca dohliadala aj polícia. Hliadka tam bola už pri otváraní volebnej miestnosti. Strážcovia zákona sa v obci zdržali aj popoludní. Nielen o poslancoch a predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ale aj o osude starostu rozhodovali počas dnešného volebného dňa obyvatelia Nemeckej v okrese Brezno. Súčasne sa tam totiž konalo aj referendum za odvolanie starostu obce.

Varením gulášu pred budovou obecného úradu si dnes krátili čas čakaním na voličov členovia okrskovej volebnej komisie v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja, v Červeňanoch, okres Veľký Krtíš. V malej dedinke je zapísaných v zoznamoch len 20 voličov.

Do budovy Mestského úradu vo Zvolene na Námestí slobody, kde bol v rámci mesta zriadený volebný okrsok č. 5, prichádzali dnes dopoludnia v prevažnej miere dôchodcovia. Okrsok má až 1600 zapísaných voličov, v zozname boli však aj ľudia, ktorí ostali trvale bez strechy nad hlavou a nepriamo sa tak o nich stará samospráva.