Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

RIMAVSKÁ SOBOTA: Múzeum vystavuje reštaurované staré tlače

Na snímke dve z celkovo siedmich aktuálne zreštaurovaných tlačí z fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote 2. marca 2017. Foto: TASR/Branislav Caban

Podľa slov jeho knihovníčky Ivety Krnáčovej ide o sedem tlačí zo 17. až 19. storočia.

Rimavská Sobota 2. marca (TASR) – Reštaurované staré tlače z historickej knižnice sú aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý až do konca marca vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho knihovníčky Ivety Krnáčovej ide o sedem tlačí zo 17. až 19. storočia. Zreštaurované boli z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

„Reštaurovanie zrealizoval so zreteľom na zachovanie autenticity, pôvodnosti a špecifickosti knižných väzieb Štefan Kocka, reštaurátor historickej knižnej väzby a člen Komory reštaurátorov Slovenska. Cieľom projektu bola záchrana poškodených tlačí pre budúce generácie,“ priblížila Krnáčová s tým, že všetky zreštaurované knihy sú v múzeu dostupné k bádaniu.

Knižnica GMM, budovaná počas 135 rokov jeho existencie, obsahuje dovedna 45.242 knižničných jednotiek. Tvorí ju historický a príručný knižný fond. Historický knižný fond zahŕňa 32.843 tlačí z obdobia od 16. storočia až do začiatku 20. storočia. Fond vznikol prevažne z knižných darov inštitúcií a osobností z regiónu Gemer-Malohont.