Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote vystavujú potápačský oblek z 50. rokov

Na snímke potápačský oblek z roku 1952 od výrobcu Fatra Napajedla, v súčasnosti zbierkový predmet Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 5. februára 2018. Foto: TASR/Branislav Caban

Výnimočnosť tohto typu obleku spočíva predovšetkým v spojení s človekom, ktorý ho používal - Viliamom Rozložníkom.

Rimavská Sobota 5. februára (TASR) – Suchý potápačský oblek československej produkcie z roku 1952 je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca februára vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa slov vedúceho jeho dokumentačného oddelenia Jána Aláča bol výrobcom obleku podnik Fatra Napajedla a vo viacerých smeroch ide o unikát.

„Je to jeden z dvoch zachovaných oblekov tohto typu, používaných už v roku 1954 pri speleopotápačskom prieskume v Slovenskom krase. Tieto vodotesné obleky, s označením Michelin, boli začiatkom 50. rokov 20. storočia pre potreby ženistov Československej ľudovej armády vyrobené z materiálu získaného priamo od významnej francúzskej gumárenskej firmy,“ vysvetlil Aláč.

Okrem toho podľa jeho slov spočíva výnimočnosť tohto typu obleku predovšetkým v spojení s človekom, ktorý ho používal - Viliamom Rozložníkom. „Bol baníkom, jaskyniarom a priekopníkom speleopotápania na Slovensku. Z pohľadu Slovenska je považovaný za prvého speleopotápača. Výrazne prispel aj k rozvoju slovenského jaskyniarstva,“ dodal Aláč.