Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Pri archeologickom výskume na Kurinci vykopali viacero nálezov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V lokalite Kurinec-Barát kút bolo ešte v roku 2022 vykonané nedeštruktívne geofyzikálne meranie, ktoré malo indikovať existenciu zaniknutých objektov kamennej konštrukcie.

Rimavská Sobota 28. júna (TASR) - V lokalite Kurinec-Barát kút pri Rimavskej Sobote sa v prvej polovici júna uskutočnil archeologický výskum pod vedením archeológa Alexandra Botoša. Pri výkopoch bolo objavených niekoľko vzácnych predmetov vrátane vôbec prvého nálezu kosteného hrebeňa z územia Gemera-Malohontu. TASR o tom informovalo Gemersko-malohontské múzeum (GMM), ktoré výskum realizovalo.

V lokalite Kurinec-Barát kút bolo ešte v roku 2022 vykonané nedeštruktívne geofyzikálne meranie, ktoré malo indikovať existenciu zaniknutých objektov kamennej konštrukcie. Cieľom aktuálneho archeologického výskumu bolo preto overiť existenciu a funkciu týchto objektov. "Počas archeologického výskumu bolo odkrytých 12 archeologických sond. Žiaľ, v odkrytých sondách sa existencia zaniknutých kamenných objektov nepotvrdila," skonštatoval Botoš.

Prostredníctvom sond sa podľa archeológa v lokalite podarilo preukázať polykultúrne osídlenie z mladšej doby bronzovej aj osídlenia z mladšej doby železnej, doby rímskej či včasného, vrcholného a neskorého stredoveku. Archeologický výskum tiež priniesol niekoľko vzácnych nálezov.

"Medzi najvýznamnejšie nálezy patrí nález železného zubadla, keramických fragmentov zhotovených na hrnčiarskom kruhu z doby laténskej, keramické fragmenty zdobené rytou vlnovkou, ktorá je typickým výzdobným prvkom slovanskej keramiky či keramický fragment zhotovený na hrnčiarskom kruhu vyrobený v jednej z rímskych provincií pochádzajúci približne z tretieho až štvrtého storočia," priblížil Botoš. Ako dodal, významným objavom je aj fragment kosteného hrebeňa zo včasnostredovekého obdobia, ktorý predstavuje vôbec prvý nález kosteného hrebeňa z územia Gemera-Malohontu.

Odborníci predpokladajú, že v lokalite Kurinec-Barát kút mohla byť v minulosti situovaná takzvaná grangia, samostatný hospodársky dvor, ktorý zrejme patril k benediktínskemu kláštoru v Rimavských Janovciach. Hypotézu o jej existencii má potvrdzovať aj objav zaniknutého rybníka obdĺžnikového tvaru s rozmermi približne 82 krát 28 metrov. Múzeum chce v skúmaní grangie pokračovať i v budúcnosti, júnový archeologický výskum z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.