Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Projekt Návraty ku koreňom priblíži verejnosti viaceré remeslá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prvý ročník projektu Návraty ku koreňom finančne podporil Fond na podporu umenia.

Rimavská Sobota 24. júna (TASR) – Séria tvorivých podujatí priblíži v rámci projektu Návraty ku koreňom v Rimavskej Sobote viaceré tradičné remeslá. Najbližšie, zamerané na techniku makramé, sa uskutoční už v sobotu.

Projekt Návraty ku koreňom pozostáva celkovo z piatich tvorivých workshopov, počas ktorých sa budú môcť záujemcovia aktívne zoznámiť s viacerými tradičnými remeslami. „Hlavnou myšlienkou je priblížiť verejnosti remeslá modernejším spôsobom,“ vysvetlila pre TASR Regina Špitálová, predsedníčka občianskeho združenia Oxymoron, ktoré projekt organizuje v spolupráci s rimavskosobotským mestským kultúrnym strediskom.

Prvé z podujatí s názvom Rozuzlenie bude zamerané na prácu s bavlneným špagátom technikou známou ako makramé. V nasledujúcich mesiacoch budú tvorivé soboty zamerané na prácu s kožou, mokré plstenie či drotárstvo. Sériu podujatí zavŕši v novembri tradičné pečenie skálnických štrúdlí.

Všetky workshopy povedú remeselníci z rimavskosobotského regiónu. „Medzi nimi napríklad Helena Danišová, ktorá tu v meste z kože vyrába barefoot baleríny, alebo známy drotár Július Bútora,“ uviedla Špitálová.

Prvý ročník projektu Návraty ku koreňom finančne podporil Fond na podporu umenia. Na jednotlivé workshopy je potrebné sa pre limitovaný počet účastníkov vopred zaregistrovať.