Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V R. Sobote chýba zvierací útulok. Privítala by ho aj mestská polícia

Na snímke z 1. augusta 2017 dočasné koterce pre psy pri sídle mestskej polície v centre Rimavskej Soboty, ktoré sú však podľa jej náčelníka Petra Berecza nevyhovujúce a nepostačujú ani kapacitne. Foto: TASR/Branislav Caban

Mestskí policajti musia odchytené psy umiestňovať v prechodných kotercoch pri svojom sídle v centre mesta.

Rimavská Sobota 5. augusta (TASR) – Chýbajúci útulok pre zvieratá v Rimavskej Sobote, ktorý ako posledné okresné mesto na juhu Banskobystrického kraja nemá, sťažuje prácu predovšetkým mestskej polícii. Tá musí odchytené psy umiestňovať v prechodných kotercoch pri svojom sídle v centre mesta. Pre TASR to uviedol náčelník Peter Berecz.

„Vlani sme odchytili do 80 psov, z toho 50 sme odviezli do útulku vo Fiľakove v okrese Lučenec, keďže sme im nevedeli nájsť nových majiteľov. Niekedy sa však stáva, že musíme čakať aj mesiac, kým tam psa môžeme umiestniť, pretože útulok zvykne byť preplnený,“ priblížil Berecz s tým, že to odčerpáva aj prostriedky z ich rozpočtu. „Za každého umiestneného psa platíme 33 eur. Náklady máme aj s ich prevážaním,“ dodal.

Niektorým psom nájdu policajti nových majiteľov, v poslednom čase je však s tým podľa náčelníka problém. „Ľudia sú veľmi vyberaví a nechcú si ich veľmi osvojovať,“ podotkol. Aj preto dúfa, že sa útulok podarí vybudovať, pretože by im to úplne zmenilo situáciu. „Verím, že potom budeme môcť zlikvidovať naše koterce, keďže sú v centre a boli už sťažnosti na štekanie psov,“ poznamenal.

O psy na polícii sa stará aj jedna pracovníčka na základe dohody o vykonaní práce. „Prichádza síce iba na dve hodiny denne, ale bez nej si to neviem predstaviť. Kŕmi ich, vodí na prechádzky a má na starosti aj očkovanie a čipovanie, bez čoho by nám psy do útulku nezobrali,“ konkretizoval Berecz.

V najbližších rokoch by však útulok v Rimavskej Sobote mohol vzniknúť na základe rozhodnutia poslancov, ktorí chválili spoluprácu s občianskym združením (OZ) Šťastné labky, prevádzkujúcim i spomínaný útulok vo Fiľakove. OZ by malo zariadenie vybudovať a prevádzkovať s podporou mesta.

„Veľa prijatých psíkov je práve z okresu Rimavská Sobota. Pohybujeme sa tu teda dosť často a bolo by to pre nás možno trochu jednoduchšie,“
vysvetlila predsedníčka OZ Beáta Jagošová dôvod, pre ktorý chcú útulok postaviť. Dodala, že jeho kapacita by mala byť zhruba 50 až 60 zvierat, zatiaľ však nie je jasné, či sa príslušná zmluva uzatvorí ešte tohto roku.