Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote mierne stúpol počet bezdomovcov

Foto: TASR

V meste tiež chýba záchytná stanica, v ktorej by bolo možné umiestniť takéto osoby, ak v podnapitom stave obťažujú občanov.

Rimavská Sobota 27. apríla (TASR) – Podľa údajov z evidencie sociálnych pracovníkov sa v meste Rimavská Sobota zdržiavalo v minulom roku 92 ľudí bez prístrešia, t.j. bezdomovcov. Informoval o tom náčelník rimavskosobotskej mestskej polície (MsP) Peter Berecz, podľa ktorého tieto osoby môžu aj za nárast niektorých druhov protispoločenskej činnosti v meste.

"Počet prípadov porušovania verejného poriadku v roku 2016 v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne stúpol. Je to zapríčinené správaním sa bezdomovcov a iných neprispôsobivých občanov, ktorých je na území nášho mesta čoraz viac," uviedol náčelník s tým, že MsP všetky tieto prípady rieši v súlade s platnými zákonmi, má však v tomto smere veľmi obmedzené možnosti.

"Mnohé prípady správania sa týchto občanov nie je možné zadefinovať ako priestupok. Sú to ľudia bez bydliska, nepracujúci, často bez dokladov totožnosti, nedisponujúci hmotným majetkom. V prípade zistenia a dokázania priestupku uloženie akejkoľvek sankcie zo strany polície stráca význam a neprináša očakávanú nápravu," dodal.

V meste tiež chýba záchytná stanica, v ktorej by bolo možné umiestniť takéto osoby, ak v podnapitom stave obťažujú občanov. Nocľaháreň, ktorú samospráva prevádzkuje v zimnom období, podľa Berecza ľudia bez prístrešia málo využívajú. "V hodnotenom období sa v nej v priemere počas noci zdržiavalo len päť osôb," konkretizoval s tým, že nie sú ochotní prispôsobiť sa pravidlám, ktoré v tomto zariadení platia.

MsP pri tejto problematike podľa jeho slov úzko spolupracuje s oddelením sociálnych vecí a rodiny Mestského úradu v Rimavskej Sobote. "Hľadáme zákonné možnosti riešenia tohto nepriaznivého stavu, ako aj riešenia životných situácií jednotlivých bezdomovcov. Často sa však stáva, že ponúkanú pomoc kategoricky odmietajú," podotkol náčelník. Doplnil, že doposiaľ neexistuje ani legislatívna možnosť prijať všeobecne záväzné nariadenie mesta, ktoré by upravovalo problematiku takzvaného žobrania na verejných priestranstvách. "Žobranie ako také nie je trestným činom ani priestupkom. Je len na každom občanovi, či žobrajúcemu poskytne nejaké peniaze."