Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev mapuje škody po zemetrasení

Na snímke gréckokatolícky chrám poškodený zemetrasením v obci Pakostov v okrese Humenné 10. októbra 2023. Foto: TASR Roman Hanc

Evidujeme poškodenia takmer desiatich chrámov. Niektoré sú poškodené len čiastočne, v interiéri na niekoľkých miestach odpadla omietka, uviedol hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Prešov 11. októbra (TASR) - Rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev mapuje škody na kostoloch a farských budovách po pondelkovom (9. 10.) zemetrasení na východe Slovenska. Viaceré kostoly a chrámy, ako aj farské budovy majú viditeľné poškodenie.

"Evidujeme poškodenia takmer desiatich chrámov. Niektoré sú poškodené len čiastočne, v interiéri na niekoľkých miestach odpadla omietka. Niektoré sú poškodené tak, že sa v nich neslúži a čaká sa na vyjadrenie statika. Ide o veľké praskliny v interiéri a exteriéri. Až kým nedostane kňaz kladné stanovisko od statika, slúži sa v náhradných priestoroch, či už v kultúrnom stredisku alebo v dome smútku," uviedol pre TASR hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Ako pokračoval, dnes navštívil vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie, najpoškodenejšie chrámy a rozprával sa s miestnymi kňazmi. "Okrem chrámov sú mierne poškodené aj farské budovy, kde žijú kňazi s rodinami, ale v budovách sa dá bývať," vysvetlil Pavlišinovič s tým, že vladyka Peter plánuje vyhlásiť mimoriadnu zbierku v celej Prešovskej archieparchii na pomoc pri rekonštrukcii poškodených chrámov.

"Určite budeme apelovať aj na štát, keďže viaceré z týchto chrámov sú aj národnou kultúrnou pamiatkou. Ak má byť chrám uchovaný aj pre ďalšie generácie, nie je možné ho rekonštruovať len z milodarov tých ľudí, ktorí sami utrpeli škody na svojich domovoch," povedal Pavlišinovič.

"Na základe dnešného rokovania na Okresnom úrade v Prešove, kde bol aj zástupca Košickej arcidiecézy, prebehne zajtra obhliadka všetkých kostolov, o ktorých vieme, že sú na zbúranie, respektíve, že ich musí statik posúdiť, či sa budú ďalej používať alebo budú musieť byť zbúrané," doplnil hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.