Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Osobnosti Trnavy tlieskali Róbertovi Bezákovi i Antonovi Srholcovi

Róbert Bezák Foto: TASR

V trnavskom divadle sa dnes odovzdávali výročné ocenenia kraja.

Trnava 3. októbra (TASR) – Viac ako stovka osobností Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) ocenila dnes dlhotrvajúcim potleskom prítomnosť arcibiskupa Róberta Bezáka na slávnosti odovzdávania výročných ocenení kraja v trnavskom divadle.

Odvolaný trnavský arcibiskup sa na nej stal jedným z piatich nových držiteľov čestného občianstva TTSK, dekrét prevzal z rúk predsedu TTSK Tibora Mikuša. Ocenenie získal za celoživotný prínos k rozvoju duchovného života a upevňovanie morálnych hodnôt. Zároveň bol ocenený aj Pamätnou medailou Cyrila a Metoda. Potlesk na Róberta Bezáka čakal aj pred budovou divadla, kde stála ďalšia najmenej stovka jeho priaznivcov. "Nemyslel som si, že by ten môj krátky pobyt v meste a kraji mal až taký dopad. Je to tak ako s Cyrilom a Metodom, že brat ide s bratom - pre mňa sa Trnava stala akýmsi mojím bratom a tam, kam ja teraz pôjdem, pôjde so mnou,“ uviedol Bezák k oceneniu. Podľa neho vždy poteší, ak si ľudia všimnú človeka a "keď si uvedomia, že som tu bol pre nich a s nimi. Je to veľké ocenenie, som naozaj rád, nečakal som to," povedal arcibiskup pre TASR.

Ocenenie je cťou aj pre Srholca

Čestným občanom kraja sa stal i kňaz Anton Srholec za celoživotný prínos v sociálnej oblasti, rozvoj duchovného života a prácu s mládežou, akademická maliarka Oľga Bartošíková za celoživotný prínos v oblasti maliarstva na Slovensku, exminister životného prostredia László Miklós a vedec Juraj Tölgyessy, obaja za celoživotný prínos v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania.

Aj Anton Srholec považuje ocenenie za veľkú česť. "Beriem ho v mene mnohých ľudí, ktorí sa venujú chorým, postihnutým, trpiacim ľuďom, stoja pri nich a denne s nimi znášajú ťarchu a pomáhajú im niesť kríž," povedal pre TASR kňaz Srholec, ktorý sa narodil v Skalici, študoval v Trnave a aj jeho rehoľný život je zviazaný s týmto mestom a regiónom.
Anton Srholec
Foto: TASR/Martin Baumann

Pamätnú medailu Cyrila a Metoda získalo spolu 112 jednotlivcov a kolektívov

Pamätnú medailu predsedu TTSK získala viac ako tridsiatka osobností kraja, medzi nimi riaditeľ piešťanských kúpeľov Klaus Pilz za prínos k rozvoju cestovného ruchu i dramaturgička Divadla Jána Palárika v Trnave Mirka Čibenková.

Pamätnú medailu Cyrila a Metoda pri príležitosti 1150. výročia ich príchodu na územie Moravy udelil TTSK spolu 112 jednotlivcom a kolektívom. Sú medzi nimi predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, kardinál Ján Chryzostom Korec, pápežský nuncius Mario Giordana, arcibiskupi Ján Orosch a Stanislav Zvolenský, súčasný generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik i emeritný biskup Július Filo, predseda vlády Robert Fico, podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová, viacerí primátori a starostovia miest, ktoré sa zapojili do osláv výročia. Tiež zástupcovia organizácií, dobrovoľníci a ďalšie osobnosti regiónu.