Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Hartl:Rodičia by sa s deťmi mali učiť po nemecky aj doma

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Materskú školu v rakúskej prihraničnej obci Berg navštevuje v tomto školskom roku 39 detí. Starosta obce Georga Hartla povedal, že rodičia si želajú, aby sa deti v prvom rade učili nemčinu.


Bratislava/Berg 4. mája (TASR) - Materskú školu v rakúskej prihraničnej obci Berg navštevuje v tomto školskom roku 39 detí, z toho 19 rakúskych, 15 slovenských, po dve deti prisťahovalcov z Bulharska a Macedónska a jedno rumunské dieťa. Podľa starostu Bergu Georga Hartla, v budúcom roku detí v škôlke pribudne. Základnou rečou v škôlke je nemčina, nemecky hovoriace deti sa majú možnosť učiť aj po slovensky, sčasti aj po anglicky.

Slovenské deti sa môžu učiť slovenský jazyk, zamestnali sme učiteľku, ktorej materinská reč je slovenčina, rodičia si však želajú, aby sa deti v prvom rade učili nemčinu“, uviedol Hartl s tým, že rodičia zväčša nechávajú len na učiteľoch v škôlke, aby sa deti naučili po nemecky. „Rodičia majú tiež zodpovednosť za to, ako vedia deti nemčinu, preto by mali deťom pomáhať učiť sa po nemecky aj doma“, povedal Hartl s tým, že časť slovenských rodičov v Bergu hovorí po nemecky, ale doma komunikujú len po slovensky.

V škôlke sa učitelia a vychovávatelia snažia, aby deti hovorili po nemecky aj medzi sebou, je to však zložité, pretože v materinskom jazyku sa ľahšie dohovoria. Tento problém sa týka aj detí prisťahovalcov z Bulharska, Turecka, Macedónska a z krajín bývalej Juhoslávie, ktoré navštevujú škôlku alebo školu v Bergu.

V základnej škole v Bergu je v tomto školskom roku 25 žiakov v prvej triede a 19 žiakov v druhej triede, pričom 99 percent detí je z Bergu a Wolfsthalu. Nemeckú materinskú reč nemá viac ako 55 percent z nich, z toho väčšinu tvoria Slováci. Tretí a štvrtý ročník spoločnej základnej školy je vo Wolfsthale, deti tam dochádzajú autobusom.