Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Roklinou Suchá Belá je možné prejsť s určitými obmedzeniami

Na archívnej snímke roklina Suchá Belá. Foto: TASR Milan Kapusta

Roklina Suchá Belá v Slovenskom raji bola pre popadané stromy, výmenu mostíka a opravu stúpačiek dočasne uzavretá.

Spišská Nová Ves 22. decembra (TASR) - Roklina Suchá Belá v Slovenskom raji bola pre popadané stromy, výmenu mostíka a opravu stúpačiek dočasne uzavretá. Ako informuje Správa Národného parku (NP) Slovenský raj na svojej webstránke, v uplynulých dňoch došlo k ukončeniu prác a prerezaniu popadaných stromov. Roklinu je možné od piatka prejsť s určitými obmedzeniami a rizikami, ktoré návštevníci podstupujú na vlastnú zodpovednosť.

"V rokline sa stále nachádza značné množstvo popadaných a zavesených stromov. Pri návšteve rokliny je potrebné rátať s dlhším časom na prechod turistickej trasy. Túru je potrebné si plánovať alebo zmeniť vzhľadom na poveternostné podmienky – vietor, dážď, sneženie. Nepodstupovať zbytočné riziko pri nevhodnom počasí a radšej navštíviť okrajové časti národného parku. V lesnom prostredí aj napriek vykonaným opatreniam hrozí stále riziko pádu stromov," upozorňuje správa NP a upozorňuje ľudí, aby určite v súčasnosti nechodili po lese so slúchadlami na ušiach.

Prechod roklinou v súčasnom období nie je vhodný pre malé deti. Je v nej pomerne vysoký stav vody, a preto je potrebné mať vysokú nepremokavú obuv s nešmykľavou podrážkou.

"Technické zariadenia a turistický chodník je z prevažnej miery pokrytý vrstvou snehu a ľadu. Je vhodné si zobrať protišmykové návleky a paličky. V rokline je navozené na viacerých miestach drevo na nové drevené rebríky. Je možné ho obísť alebo cezeň prejsť. V nasledujúcom období budú z neho vyrobené pracovníkmi obce Hrabušice nové rebríky na bezpečný prechod roklinou," dodáva správa NP.