Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Buldozér zbúral Rómom druhú čiernu stavbu na cudzích pozemkoch

Nelegálna chatrč na Družstevnej ulici Foto: TASR/Eduard Fašung

Rómovia si na Družstevnej ulici pred vyše dvoma rokmi načierno postavili chatrče bez hygienických zariadení a vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi.

Malacky 28. marca (TASR) – Neprispôsobivej rómskej rodine na Družstevnej ulici v Malackách dnes buldozérom zbúrali už druhú stavbu malého domčeka, ktorý si postavila načierno na cudzích pozemkoch. Búracie práce sa uskutočnili na základe právoplatného exekučného rozhodnutia.

Exekučné konanie neiniciovalo mesto Malacky, ale majitelia pozemkov, na ktorých sa čierna stavba nachádzala. Podľa hovorkyne Mestského úradu v Malackách Michaely Janotovej mesto zvažuje poskytnutie náhradného ubytovania pre niekoľko Rómov v sociálnych bytoch na Hlbokej ulici, prípadne chce ubytovanie riešiť formou unimobuniek na náhradnom pozemku.

Prvú čiernu stavbu z rozhodnutia Stavebného úradu v Malackách odstránili v marci minulého roka. Podľa rozhodnutia Okresného úradu životného prostredia a Krajského stavebného úradu v Bratislave zo dňa 25. mája 2011 sa druhá čierna stavba mala zbúrať ešte začiatkom septembra.

Rómska rodina odmietla výzvu na odstránenie stavby na vlastné náklady, preto sa dnes pristúpilo k realizácii exekučného rozhodnutia. Búranie sa nezaobišlo bez emotívnych prejavov a musela asistovať aj polícia. Rómom tak ostala už len jedna obývateľná stavba, ktorú majú postavenú na vlastnom pozemku.

Rómovia prišli na Družstevnú ulicu pred vyše dvoma rokmi, načierno si tu postavili chatrče bez hygienických zariadení a vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi. Na malom priestore niekoľkých desiatok štvorcových metrov tu žilo okolo 40 ľudí, vrátane malých detí. Prípad vlani na jar osobne riešil aj minister vnútra Daniel Lipšic, postupne sa o kauzu zaujímali niektorí poslanci NR SR, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity i občianski aktivisti.

K riešeniu problému však nedospeli. Na inkriminovanom mieste inštalovali policajné kamery a posilnili hliadky polície. Po týchto opatreniach čiastočne ubudli prejavy výtržností, ako aj drobné krádeže, zo strany Rómov, avšak napäté susedské vzťahy naďalej pretrvávali. Zo strany Rómov nie sú výnimočné dokonca ani vyhrážky zabitím členov susediacej rodiny Oskara Dobrovodského.