Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rómovia chcú prispieť k lepšiemu spolunažívaniu hudbou a tancom

Ilustračné foto, nepochádza z archívu Šymona Klimana Foto: TASR/AP

Podujatie má za úlohu zlepšiť u majoritného obyvateľstva toleranciu a posilniť spolunažívanie s menšinami na Slovensku prezentáciou kultúrneho dedičstva Rómov, najmä prostredníctvom hudby a tanca.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ôsmy ročník Medzinárodného rómskeho festivalu sa uskutoční dnes v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj.

Podujatie, ktoré organizuje Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMORK), má za úlohu zlepšiť u majoritného obyvateľstva toleranciu a posilniť spolunažívanie s menšinami na Slovensku prezentáciou kultúrneho dedičstva Rómov, najmä prostredníctvom hudby a tanca.

"Chceli by sme pritiahnuť dve, približne rovnako veľké skupiny Rómov a Nerómov a vytvárať medzi nimi pomyselné mosty, napríklad mosty kultúrne. Aj moderovať to bude Neróm s jednou Rómkou a v tomto duchu všetko robíme spolu, aby sme zlepšili naše spolužitie, aby sme si viacej rozumeli a tolerovali sa," priblížil predseda RMORK Ladislav Richter.

O kultúrny program by sa mali počas tohtoročného festivalu postarať aj rómski umelci zo Slovenska i zahraničia. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov návštevníkov chcú interpreti osloviť nielen ľudovou hudbou, ale aj rytmickou hudbou netradičného žánru, ako je džez. Od 17.00 h sa predstaví cimbalová kapela Ladislava Riga, Richter Jazz Quartet, Mariachi sin fronteras či Gitanas.