Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rómovia dnes verejnosti otvoria domy, ktoré si sami postavili

Prvé tri rodiny si začali stavať nové príbytky v lete 2013 Foto: energiaprekrajinu.seas.sk

Nové domy si ich obyvatelia nielen postavili, ale podieľali sa aj na ich návrhu.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Rómovia z obce Kojatice pri Prešove budú bývať skromne, ale vo svojom. V rómskej osade v tejto obci sa dnes uskutoční Deň otvorených dverí v nových domoch, ktoré si miestni obyvatelia postavili svojpomocne. Je to prvá etapa Programu bývania neziskovej organizácie Člověk v tísni Slovensko v tejto lokalite.

Nové domy si ich obyvatelia nielen postavili, ale podieľali sa aj na ich návrhu. Pre každé z troch nových obydlí bol vytvorený samostatný návrh participatívnym spôsobom. Projekty vytvorili architekti – dobrovoľníci z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorí navštívili osadu počas workshopu v novembri minulého roku.

"Participatívna architektúra pri návrhu bývania v tomto kontexte sa na Slovensku ešte nevyskúšala. Veríme, že ak pri návrhu domu zohľadníme konkrétne potreby jeho obyvateľov, vytvoria si k nemu pozitívny vzťah," hovorí koordinátor programu bývania Michal Sládek, ktorý je doktorandom Fakulty architektúry STU.

Skromné bývanie nie je pre obyvateľov zadarmo. Rodina, ktorá má záujem zlepšiť svoje bývanie, musí najskôr vstúpiť do jednoročného sporiaceho programu. Ak preukáže schopnosť odkladať si peniaze, následne získa mikropôžičku vo forme materiálu a môže si pod odborným dohľadom svoj dom postaviť. Pozemok si musí riadne prenajať od obce. Starosta Kojatíc Anton Aštary verí, že sa postupne pridajú aj ďalšie rodiny.

Počas Dňa otvorených dverí bude možné navštíviť domy, ich obyvateľov, organizátorov projektu a zástupcov samosprávy. "Prvá etapa výstavby je tesne pred dokončením. V nasledujúcej sezóne plánujeme postaviť ďalšie štyri objekty a venovať sa aj verejnému priestoru a infraštruktúre," dodáva Sládek.

Projekt v Kojaticiach je výsledkom širokej spolupráce neziskovej organizácie Člověk v tísni Slovensko a miestnej samosprávy s mnohými partnermi. Podporuje ho Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis. Nové bývanie finančne podporila aj Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Nezisková organizácia ETP Slovensko priniesla svoj sporiaci program.

Program bývania sa dlhodobo venuje hľadaniu alternatívnych riešení problému nevyhovujúceho bývania v rómskych osídleniach, ktoré by sa dali využiť v rôznych lokalitách Slovenska.

TASR informácie poskytla Andrea Hajdúchová z STU.