Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Rómovia v Šarovciach chodievajú voliť, ale dnešné voľby ich nezaujali

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Heleny Sádovskej je priebeh volieb zatiaľ hladký.

Šarovce 9. novembra (TASR) – Voľby do vyšších územných celkov v obciach levického okresu prebiehajú aj naďalej bez problémov, sú však poznačené nízkou volebnou účasťou. Podľa slov členov viacerých okrskových komisií sa veľmi nezlepšila ani vo večerných hodinách.

Situácia je rovnaká aj v obci Šarovce s 1657 obyvateľmi. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Heleny Sádovskej je priebeh volieb zatiaľ hladký. "Je veľmi pokojný, pretože máme veľmi malinkú účasť. Nie ako v iných voľbách. Trebárs na komunálne voľby chodí oveľa viac ľudí, ale dnes to je veľmi slabučké," skonštatovala. K volebným urnám podľa jej slov chodili skôr starší ľudia, ktorých iba občas sprevádzali mladší voliči.

V Šarovciach je aj početná rómska komunita, ktorá tvorí približne 40 percent obyvateľov obce. Podľa Sádovskej sú rómski voliči poctiví a na voľbách sa zúčastňujú. Tak to bolo napríklad aj počas parlamentných volieb v roku 2012. "Pokladajú si to za povinnosť, takže sa zúčastňujú a chodia voliť v priebehu celého dňa po skupinkách, aj celé rodiny," povedala Sádovská pred viac ako rokom. Dnešné voľby podľa jej slov však Rómov veľmi nezaujímali. "Chodievajú, ale k iným voľbám. Napríklad k parlamentným alebo komunálnym. Toto asi ani nevedia veľmi o čom je. Takže nie. Nechápu to a neboli tu. Neviem, možno prišli jeden či dvaja," skonštatovala.