Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Košickom kraji v noci výrazne stúpla hladina Roňavy a Olšavy

Foto: TASR/František Iván

SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami 2. stupňa pre oblasť Trebišov - Roňava a Košice okolie – Hornád. Jej platnosť trvá do dnešného poludnia.

Košice 4. apríla (TASR) - Daždivé počasie spôsobilo v noci na dnes výrazne zvýšenie hladiny riek Roňava a Olšava na juhovýchode Slovenska. Úroveň hladín dnes ráno zodpovedala 3. stupňu povodňovej aktivity.

Hasiči však v Košickom kraji počas noci v súvislosti s možnou hrozbou povodní nemuseli zasahovať. Pre TASR to o 6.30 potvrdili z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hladina Roňavy v stanici Michaľany stúpla o 5.00 h na výšku 291 cm, najvyšší nárast bol v noci medzi 18.00 a 3.00 h, keď stúpla o takmer meter. Situáciu by malo upokojiť zlepšené počasie.

Hladina rieky Olšava v stanici Bohdanovce mala dnes o 6.00 h výšku 260 cm, za 12 hodín stúpla o vyše metra.

SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami 2. stupňa pre oblasť Trebišov - Roňava a Košice okolie – Hornád. Jej platnosť trvá do dnešného poludnia.

V rámci Košického kraja platí aj hydrologická výstraha 1. stupňa pred povodňami pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Hladinu na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity mali dnes ráno rieky Torysa v stanici Košické Olšany a Latorica v stanici Veľké Kapušany. Zvýšenú úroveň hladín zodpovedajúcu 1. stupňu mali toky Bodva v Hosťovciach a Turni nad Bodvou, Hornád v Kysaku, Chlmec v Zemplínskom Branči a Bodrog v Strede nad Bodrogom.

Podľa predpovede počasia SHMÚ bude dnes prevažne veľká oblačnosť, miestami občasný dážď, od približne 1300 metrov sneženie.