Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica hodnotí rok 2023 ako prelomový a plný výziev

Na snímke pavilón infektológie v starom nemocničnom areáli Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Vlani ubehlo už 15 rokov od obnovenia transplantačného programu pečene v Rooseveltovej nemocnici, ktorý patrí medzi najnáročnejšie medicínske programy.

Banská Bystrica 8. januára (TASR) - Pre Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici bol rok 2023 prelomový, plný nových skúseností, udalostí a výziev, ktoré ju posunuli v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Takto zhodnotila nemocnica starý rok na sociálnej sieti.

"Získali sme financie z Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu úplne novej a modernej nemocnice. Takisto zo zdrojov plánu obnovy budeme môcť zrekonštruovať psychiatrickú kliniku a vybudovať novú materskú školu pre deti našich zamestnancov. V hodnotení INEKO sme sa opäť stali druhou najlepšou nemocnicou na Slovensku a aj najtransparentnejšou," zhrnula nemocnica.

V rámci telemedicíny rozbehla vzdialené monitorovanie vitálnych funkcií a zrekonštruovala šestonedelie. Medzi ďalšie výnimočné okamihy patrila i prvá operácia štítnej žľazy za pomoci robotického systému v strednej Európe či začatie využívania mimotelového okysličenia (ECMO) už aj pri silne podchladených pacientoch a pri plánovaných výkonoch na operačnej sále. Nemocnica mala v uplynulom roku možnosť prezentovať svoje výsledky robotickej chirurgie pred zástupcami 150 nemocníc z celého sveta.

Vlani ubehlo už 15 rokov od obnovenia transplantačného programu pečene v Rooseveltovej nemocnici, ktorý patrí medzi najnáročnejšie medicínske programy. Práve v roku 2023 dosiahla celkový počet 400 transplantácií pečene.

"Naša II. neurologická klinika SZU získala najvyššie ocenenie za diagnostiku a liečbu pacientov s cievnou mozgovou príhodou a prednostka neonatologickej kliniky Jana Nikolinyová dostala najcennejšie ocenenie v neonatológii. Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková sa stala ženou roka okresu Banská Bystrica," doplnila nemocnica.