Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Ropné látky v kanalizácii v Spišskej Belej už odstránili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Doterajšie náklady na odstránenie znečistenia dosiahl 14.000 eur.

Bratislava/Spišská Belá 2. októbra (TASR) - Ropné látky, ktoré sa dostali pred necelými dvoma týždňami do kanalizácie v Spišskej Belej (okr. Kežmarok), sú už odstránené, rovnako tak bola zlikvidovaná aj kontaminovaná zemina. Situácia je podľa informácií ministerstva životného prostredia stabilizovaná.

K úniku ropných látok do kanalizácie došlo v Spišskej Belej 21. septembra podvečer, v blízkosti čerpacej stanice. V meste vtedy vyhlásili mimoriadnu situáciu.

"Podľa zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia z Inšpektorátu v Košiciach bolo príčinou dlhodobé zhromažďovanie zmesi sedimentov a ropných látok z vôd z povrchového odtoku v mieste spojenia dažďovej kanalizácie a verejnej kanalizácie pre splaškové vody," informoval hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Podľa Stana sa v mieste vytvoril nános a vzdutím vody v kanalizačnom potrubí v úseku nad uvedeným nánosom prišlo k nárazovému uvoľneniu znečisťujúcich látok. "Najprv do kanalizácie a následne aj do melioračného kanála," dodal Stano.

Doterajšie náklady na odstránenie znečistenia dosiahli podľa Stana výšku 14.000 eur.