Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rosina bola v 70. rokoch 20.st. jednou z prvých plynofikovaných obcí

Na snímke pohľad na obec Rosina pri Žiline 19. augusta 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prvá písomná zmienka o obci Rosina v okrese Žilina pochádza z roku 1341.

Rosina 20. augusta (TASR) – Prvá písomná zmienka o obci Rosina v okrese Žilina pochádza z roku 1341. V tomto roku udelil krajinský sudca Pavol dedičné richtárstvo Walterovi, ktorý mal možnosť usídliť v obci nových obyvateľov, pričom boli oslobodení od platenia daní na päť rokov.

Podľa povesti o Rosine prešiel už v 12. storočí zaľúbený mladý lietavský zemepán odlúčený od svojej Rosiny v službách kráľa v bojoch mnoho krajín a oboznámil sa s kresťanstvom, ktoré sa rozširovalo v južnej Európe a postupne aj na sever. Po údere, ktorý ho zasiahol smrťou milovanej Rosiny a stratou chlapčeka, stal sa pustovníkom (mníchom, kňazom) a začal hlásať Božie slovo tam, kde zažil najkrajšie a najšťastnejšie chvíle svojho života. Na pamiatku mŕtveho dievčaťa Rosiny prevzal meno Rosin alebo Rosinaj.

Tieto historické udalosti však nemožno pokladať za vierohodné, nie sú podložené písomnosťami, preto sa prvá zmienka o Rosine datuje do roku 1341. Uvádza sa v nej, že obec bola založená na základe zákupného práva a spomína sa ako villa Rozyna prope civitatem Zylina - osada Rozyna blízko mesta Žiliny. V obci s takmer 3200 obyvateľmi bolo v roku 1828 celkom 63 domov a žilo v nej 684 obyvateľov, ktorí sa zaoberali prácou v lesoch a poľnohospodárstvom. V roku 1900 žilo v Rosine 956 obyvateľov, v roku 1948 už 1452 a v roku 1991 to bolo 2613 obyvateľov.

V publikácii Geografické názvy Slovenska sa pri obci Rosina nachádza 15 pomenovaní chotárnych častí, a to lúky: Bôrka, Nad Závozím (Nad Závodím), Turky. Polia: Doliny, Kotlina, Na rosinskom, Od Trnového, Okrúhla, Uhriňová, Za Dielcami (Za Dielce). Vodné toky: Rosinka, Breznícky potok, Vrchdiel – vrch aj pole, Dubňovica – pasienok, Brezník – vrch aj les. Obec v roku 1980 pripojili k Žiline, osamostatnila sa v roku 1990 na základe obecného referenda.

Podľa starostu obce Jozefa Machynu obec práve dnes oslavuje 675. výročie prvej písomnej zmienky. "Program sa začne svätou omšou v kostole a po spoločnom obede s pozvanými hosťami pokračuje na školskom ihrisku. "Vystupuje päť kapiel. Začína sa štandardne, ako to už býva v obci zvykom, dychovou hudbou. A potom to bude gradovať až k rokovej skupine Arzén," uviedol starosta Rosiny.



Enormý záujem o pozemky

Rosina v okrese Žiline bola v 70. rokoch minulého storočia jednou z prvých plynofikovaných obcí. Podľa starostu Jozefa Machynu je v pôvodnej obci kompletne zabezpečená infraštruktúra vrátane kanalizácie.

"Pre enormný záujem o pozemky v Rosine sme minulý rok navrhli úpravu územného plánu, v rámci ktorého sa otvárajú ďalšie lokality s možnosťou výstavby rodinných domov. Na novo vytvárajúcich sa uliciach, bohužiaľ, nie je infraštruktúra. Momentálne si ju vlastníci pozemkov budujú na vlastné náklady," povedal Machyna s tým, že Rosina sa podľa neho pretvára a v súčasnosti je už do 50 percent osídlená nielen takzvanými pravými Rosinčanmi.

Investície

Vďaka dobrému minuloročnému ekonomickému výsledku pripravuje obec opravu starej cesty, ktorá je v zlom technickom stave práve po budovaní kanalizácie či výmene plynového potrubia. "Chceme urobiť nový koberec aj s chodníkom, aby sa zvýšila bezpečnosť. Momentálne pripravujeme podklady na verejné obstarávanie a chceme ju opraviť z vlastných zdrojov, pretože eurofondy na takýto účel nie sú. Ak sa nám podarí, do konca augusta by sme mali mať podklady na verejné obstarávanie. A ak všetko dobre dopadne, ešte tento rok by mohla byť nová cesta," uviedol starosta Rosiny.

Ďalšou investíciou v obci je zateplenie a výmena okien v základnej škole s materskou školou vďaka podpore z eurofondov. "Škola je starší pavilónový typ, čiže úpravy na nej boli nevyhnutné. Prvá etapa si vyžiadala 122.000 eur a druhá 135.000 eur. Prvý projekt sme začali minulý rok a úspešne sme sa uchádzali aj o druhú výzvu. Už v auguste by malo byť všetko ukončené a škola by mala byť v poriadku," doplnil Machyna.

Na snímke Základná škola počas rekonštrukčných prác v Rosine pri Žiline 19. augusta 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Rozvoj novej výstavby podľa neho mení aj vekovú štruktúru obyvateľov obce, pričom pribúda mladšia a stredná generácia. "Veľmi dobrá je aj zamestnanosť, je tu málo ľudí bez práce. A tých, ktorí sú bez práce alebo poberajú dávky v hmotnej núdzi, riešime vďaka rôznym projektom cez úrad práce. V súčasnosti máme zamestnaných na pracovnú zmluvu päť ľudí a troch na dobrovoľnícke služby. Pre túto obec urobia veľa práce," dodal starosta Rosiny.



Bezpečnosť detí pri škole a škôlke zvýšilo namontovanie semaforu

Rozvoj výstavby a pribúdajúce mladé rodiny v Rosine v okrese Žilina zvýšili počet detí v miestnej materskej a základnej škole a obec v nej musela podľa starostu Jozefa Machynu urobiť úpravy.

"Dlhšie obdobie bola v každom ročníku základnej školy iba jedna trieda, ale teraz opätovne mávame dve triedy. Preto sme museli urobiť určité úpravy, lebo v jednom pavilóne bola dokonca v prenájme súkromná firma. Dali sme jej výpoveď a priestory opäť využívame na výučbu. Plne obsadená je aj škôlka, ktorú sme postavili pred dvomi rokmi," povedal Machyna.

Upozornil, že škola je pri novej ceste cez obec, na ktorej je doprava čoraz frekventovanejšia. "Využívajú ju aj ľudia, ktorí robia v Žiline a majú to bližšie z Rajeckej doliny cez Turie, Višňové, Rosinu. Cesta je rovná a láka vodičov porušovať rýchlosť. Máloktorí idú predpísanou rýchlosťou 50 km/h. Z toho dôvodu som minulý rok riešil namontovanie semaforu medzi škôlkou a školou na tejto ceste, aby sa zvýšila bezpečnosť detí aj rodičov," uviedol Machyna.

Obec podľa neho stále hľadá riešenie, ako na frekventovanej ceste spomaliť premávku. "Sme v rokovaní so Žilinským samosprávnym krajom, dopravnou políciou a hľadáme riešenia. Snažia sa nám maximálne vyjsť v ústrety. Nedisciplinovaných vodičov je stále veľa. Už neraz som žiadal políciu, aby častejšie merali rýchlosť, častejšie urobili kontroly. Lebo už len jej samotná prítomnosť núti vodičov, aby dali nohu z plynu trošku dolu," dodal starosta Rosiny.

Na snímke prechod pre chodcov so svetelnou signalizáciou pred Základnou školou v Rosine pri Žiline 19. augusta 2016
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Najstaršou murovanou stavbou je kaplnka sv. Jozefa z roku 1730


Najstaršou murovanou stavbou v obci Rosina v okrese Žilina je kaplnka sv. Jozefa na Lipovci, ktorú v roku 1730 postavili jezuiti. V obci boli zrejme až do zrušenia ich rehole pápežom v roku 1773. Po obnovení jezuitskej rehole v roku 1814 sa ich pôsobenie v Rosine už neobnovilo.

"Za kultúrnu pamiatku je vyhlásená plastika sv. Jána Nepomuka na rokokovo zdobenom pilieri z roku 1760 vedľa obecného úradu. Jej okolie chceme zveľadiť, aby bolo dôstojnejšie," povedal starosta obce Jozef Machyna.

Najstaršou murovanou stavbou v obci Rosina pri Žiline je kaplnka sv. Jozefa na Lipovci, ktorú v roku 1730 postavili jezuiti. V Rosine 19. augusta 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Ďalšou historickou stavbou je rímskokatolícky kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, panny a mučenice, patrónky farnosti a obce z roku 1776. "Je dominantou obce a podľa histórie sa staval údajne iba tri roky. V roku 1779 bol dokončený a svojmu účelu slúži až dodnes. Od júla 2011 odkrývali reštaurátori pôvodnú interiérovú maľbu kostola od známeho výtvarného umelca Jozefa Hanulu z roku 1904, ktorá bola takmer storočie prekrytá viacerými vrstvami náterov a viaceré ornamenty boli zamaľované. V kostole sa nachádzajú takisto vitráže okien vo svätyni z roku 1916," uviedol starosta Rosiny.

Doplnil, že na novom cintoríne je morová kaplnka Najsvätejšej trojice, ktorú postavili v čase moru, v druhej polovici 18. storočia. Pri vstupe do obce po starej ceste je kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, z roku 1903.

Na snímke kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Rosine 19. augusta 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Na podnet školákov chce obec vybudovať skejtpark


Zapojenie miestnych školákov do diania v obci a stretnutia s nimi sa podľa starostu Rosiny v okrese Žilina Jozefa Machynu osvedčili a na ich podnet pripravujú vybudovanie skejtparku.

"Aj keď tu človek chodí denno-denne, nie všetko vidí. A je lepšie, keď na to upozornia. Chceme vybudovať na ich podnet skejtpark, lebo nám tu niektoré veci ničia. Vybral som lokalitu na školskom dvore. Dali mi návrhy, sedeli sme spolu a ideme to dať do budúcoročného rozpočtu. Uvidíme, koľko sa nám pre nich podarí vyčleniť peňazí. Ale určite nejaké vyčleníme, aby sme zatiaľ vybudovali aspoň časť," povedal Machyna.

Vedľa miestneho kostola buduje obec aj oddychovú zónu, pretože podľa starostu v Rosine chýba väčší priestor pre mamičky s deťmi či starších ľudí. "Obec má málo vlastných pozemkov na to, aby niečo takéto vybudovala. Preto sme vstúpili do rokovania s urbariátom, vyšiel nám v ústrety a uzatvorili sme zmluvu. Máme aj ďalšie lokality, kde by sme do budúcna chceli vytvoriť oddychové zóny, prípadne ihriská pre deti," doplnil starosta Rosiny.

Dlhoročný pracovník obecného úradu Peter Ďuroška doplnil, že pred rokom a pol vytvorili v Obecnom športovom klube Rosina pri príležitosti 80. výročia založenia klubu prvú futbalovú prípravku. "Rodičov táto myšlienka nadchla. Mnohí podporujú klub, pomáhajú pri zabezpečovaní turnajov a iných aktivitách. V ústrety nám vyšiel nielen obecný športový klub, ale aj mládežnícky tréner Žiliny Branislav Labant a na dva mesiace sa ujal vedenia tréningov chlapcov. Momentálne sa malým futbalistom intenzívne venuje tréner Radoslav Zabavník, ktorý sa prisťahoval do Rosiny," uviedol Ďuroška.