Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Rozhľadňa na vrchu Bobovec ponúka výhľad aj na českú Lysú Horu

Rozhľadňu v nadmorskej výške 723 metrov otvorili podľa starostu Starej Bystrice Jána Podmanického v auguste 2011.

Stará Bystrica 13. júla (TASR) – Výhľad na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču či Lysú Horu v Českej republike ponúka šestnásťmetrová rozhľadňa na vrchu Bobovec, ktorá leží na hranici katastrov kysuckých obcí Stará Bystrica a Radôstka.

Rozhľadňu v nadmorskej výške 723 metrov otvorili podľa starostu Starej Bystrice Jána Podmanického v auguste 2011. „Aj keď Bobovec nie je najvyšším vrchom Starej Bystrice, ide o výrazný strmý vrch nad centrom obce. Je dobre viditeľný z hlavných dopravných komunikácií, ako aj od Slovenského orloja z Rínku sv. Michala, odkiaľ k rozhľadni vedie značkovaný žltý turistický chodník. Rozhľadňa je vybudovaná z tradičných materiálov - kameňa a dreva podľa projektu architekta Stanislava Mikovčáka, ktorý má v rozhľadni umiestnených aj niekoľko umeleckých diel na tému anjelov. A to nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale téma anjelov sa objavuje aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Nočné osvetlenie rozhľadne zabezpečuje malá veterná a fotovoltaická elektráreň,“ uviedol Podmanický.

Obec Stará Bystrica podľa neho postavila rozhľadňu z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007–2013. „Výstavba bola súčasťou projektu ROZHĽAĎME SA - výstavba rozhľadne, rozvoj cestovného ruchu a propagácia prírodného dedičstva v regióne Kysuce a Rajcza, vďaka ktorému sme zrealizovali aj obnovenie značenia starých turistických a cyklistických trás na slovensko-poľskom pomedzí. Vyznačili sa aj desiatky nových turistických a cyklistických trás, osadili viaceré informačné panely a odpočívadlá na slovenskej strane v priestore celej Bystrickej doliny, na poľskej strane v okolí obce Rajcza,“ dodal starosta Starej Bystrice.