Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Rozhodca priznal zamestnancom nemocnice v Bojniciach navýšenie miezd

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zároveň predĺžil platnosť kolektívnej zmluvy uzavretej na roky 2011 a 2012 do konca roku 2013 až do 31. marca 2014, pokiaľ niektorá zo strán predloží návrh na rokovanie o novej kolektívnej zmluve.

Bojnice 19. apríla (TASR) - Rozhodca Vladimír Očenáš priznal päťpercentné navýšenie tarifných miezd pre pracovníkov Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach na základe vyššej kolektívnej zmluvy medzi Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb, Lekárskym odborovým združením a Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá bola podpísaná ešte koncom marca. Zároveň predĺžil platnosť kolektívnej zmluvy uzavretej na roky 2011 a 2012 do konca roku 2013 až do 31. marca 2014, pokiaľ niektorá zo strán predloží návrh na rokovanie o novej kolektívnej zmluve. Jeho rozhodnutie je pre nemocnicu záväzné.

Ako pre TASR uviedol správca nemocničného informačného systému NsP v Bojniciach a člen základnej odborovej organizácie Martin Drozd, vzhľadom na to, že rozhodca rozhodol na základe vyššej kolektívnej zmluvy, zamestnancom, ktorých sa navýšenie miezd týka, bude musieť zamestnávateľ spätne doplatiť od 1. marca rozdiel. "Mali sme aj stretnutie so zamestnancami o výsledkoch vyjednávania pred rozhodcom. Ľudia síce nie sú spokojní, ale keby bola ekonomická situácia v zdravotníctve a v nemocnici lepšia, tak by sa aj jednoduchšie rozhodovalo o takýchto veciach," doplnil.

Vedenie nemocnice akceptuje rozhodnutie

Nemocnica podľa slov jej riaditeľa Ladislava Gerlicha rozhodnutie rozhodcu o predĺžení platnosti zmluvy a zmeny v tabuľkách tarifných platoch niektorých zamestnancov akceptuje a dodatok o plošnom navýšení miezd spolu s odborármi v kolektívnej zmluve podpíše na základe obojstrannej dohody. "V prípade, že ktorákoľvek zo zmluvných strán bude chcieť niečo riešiť, čo je obsiahnuté v kolektívnej zmluve, tak budeme o tom štandardným spôsobom rokovať a keď sa dohodneme, tak dodatok do kolektívnej zmluvy doplníme," dodal s tým, že na základe požiadaviek vo vyššej kolektívnej zmluve má nemocnica v zásade problém navýšenia miezd po právnej a vecnej stránke vyriešený.

Odborári žiadali od vedenia nemocnice 15-percentné navýšenie tarifných miezd pre pracovníkov, ktorým sa nezvyšovali tarifné mzdy v roku 2012. Ich druhou požiadavkou bolo predĺženie platnosti kolektívnej zmluvy do konca tohto roka. Obe požiadavky odborárov sa týkali nezdravotníckeho personálu nemocnice, sanitárov, laborantov a zamestnancov spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek nemocnice. Spomínaný personál nemocnice vyjadril svoju nespokojnosť s ich aktuálnou situáciou aj niekoľkými protestmi pred budovou nemocnice v polovici marca.